Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк заощадити сотні гривень на електроенергії: потрібен один прилад

Як заощадити сотні гривень на електроенергії: потрібен один прилад

Этот материал также доступен на русском языке
Чи можна платити за електроенергію менше і на які суми розраховувати – розповідаємо.

Заощадити сотні гривень на електроенергії легально цілком можливо. Все, що для цього потрібно — встановити двотарифний лічильник “день-ніч”.

Раніше ми розповідали, скільки доведеться платити за газ із 1 травня.

Як саме лічильник допоможе заощадити гроші

Двотарифний лічильник запрограмований на два режими обліку — день і ніч. І якщо за використання електроенергії вдень потрібно буде заплатити за звичайним тарифом, то нічний тариф буде вдвічі нижчим. Період “ніч” рахується з 23:00 до 7:00.

Зараз українці платять за електроенергію за тарифом 2,64 грн/кВт*год. За наявності двотарифного лічильника у нічний час доби послуга оплачується за тарифом 1,32 грн/кВт*год.

Скільки можна заощадити на електроенергії

Наприклад, сім’я із трьох осіб, яка проживає у квартирі з електроплитою та бойлером, споживають приблизно 300 кВт*год електроенергії на місяць. При відсутності двотарифного лічильника за таку кількість електроенергії за тарифом 2,64 гривні доведеться сплатити 792 гривні.

За наявності двотарифного лічильника та споживання частини електрики в нічний час доби (наприклад, включення в цей час бойлера, пральної та посудомийної машини, хлібопічки тощо), частина електроенергії (наприклад, 200 кВт) оплачуватиметься за вдвічі меншим нічним тарифом — 1,32 гривні.

Тобто споживач заплатить 264 гривні за електроенергію, використану в нічну частину доби, і стільки ж за денну. Загалом вийде 528 гривень.

Таким чином, за один місяць вдасться заощадити понад 260 гривень.

Як встановити двотарифний лічильник

Для встановлення лічильника потрібно звернутися до своєї компанії-постачальника електроенергії:

  • подати заяву про зміну тарифу. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний номер та чинний договір на постачання електроенергії;
  • оплатити послугу з встановлення нового лічильника та отримати список сертифікованих моделей; купити лічильник самостійно або у постачальника електроенергії. Коштує він у середньому 3000-4000 гривень;
  • провести процедуру параметризації нового пристрою у постачальника електроенергії;
  • викликати майстра від електромережі для заміни лічильника, який розпломбує старий, а також встановить та опломбує новий. Після завершення робіт він має видати відповідний акт.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кому із працюючих пенсіонерів не підвищили пенсії з 1 квітня

Квітень 2024: що зміниться з початку місяця для пенсіонерів і не тільки для них (відео)

Нове на сайті