Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 12 квітня – чому цього дня прийнято паритися...

Свята та народні прикмети 12 квітня – чому цього дня прийнято паритися в лазні

Этот материал также доступен на русском языке
12 квітня в Україні відзначають День скаута. Православні вшановують пам'ять преподобного Василя-сповідника. Іменини відзначають Матвій і Сергій. У народному календарі Василів день. Цього дня не потрібно випускати тварин із будинку або сараю.

12 квітня – яке свято відзначають в Україні

12 квітня в нашій країні відзначають День скаута. Скаутингом називають виховний рух, який спрямований на розвиток характеру, лідерських якостей і навичок у дітей та молоді. Основною ідеєю скаутингу є формування повноцінних громадян, здатних брати активну участь у суспільстві, розвивати самодисципліну, творчо мислити та працювати в команді. Нині скаутський рух в Україні налічує понад 120 скаутських осередків у 22 областях, близько 10 000 учасників. Найбільші з них у Львівській та Івано-Франківській областях. Вітаємо всіх скаутів України зі святом і бажаємо із задоволенням опановувати корисні для повсякденного життя навички.

Також 12 квітня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день авіації та космонавтики. Цього дня 1961 року відбувся перший в історії політ людини в космос. Перший крок в освоєнні космічного простору, здійснений 1961 року, став однією з найяскравіших подій 20 століття, якою було відкрито нову сторінку в історії людства. Відтоді космонавтика стала цариною концентрації передових досягнень, серед яких вихід у відкритий космос, польоти на Місяць і до інших планет та створення орбітальних станцій. Вітаємо всіх співробітників космічної галузі з професійним святом, адже саме вони відкривають нам небачені багатства космосу, знайомлять з його незвичайною красою і величчю!

Також 12 квітня проводиться Всесвітній фестиваль вівсянки, який триває цілих три дні. Під час фестивалю можна брати участь у різноманітних змаганнях, зокрема і з поїдання вівсянки на швидкість, можна повалятися або навіть поплавати в цій чудовій каші. Присутніх пригощають пирогами та іншими стравами з вівсянки. Містом проїжджають платформи, з яких розкидають усім охочим пакетики з вівсянкою швидкого приготування. Щороку у Всесвітньому фестивалі вівсянки бере участь кілька десятків тисяч людей. До них можна приєднатися хоча б віртуально, приготувавши свої улюблені страви з крупи та пригостивши своїх близьких, це буде весело і смачно! 

12 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобного Василя-сповідника, який був обраний у місті Парія єпископом. Василь і його подвижник Прокопій мужньо протистояли іконоборцям. За наказом імператора Василя схопили, катували й ув’язнили. На свободу сповідник вийшов лише після смерті імператора Лева. До кінця свого життя Василь служив прикладом доброчесного і молитовного життя.

12 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • ходити босоніж – це до хвороб ніг,
  • випускати тварин із будинку або сараю – з ними може трапиться біда,
  • ходити в брудному одязі – переслідуватимуть клопоти та хвороби,
  • заздрити іншим – на вас перейдуть їхні проблеми та тривоги.

Народні прикмети не радять іти без потреби в ліс. Вважається, що в цей час ведмеді виходять із барлоги, тому з ними можлива неприємна зустріч.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постить, належить сухоїдіння.

12 квітня – що заведено робити в цей день

Цього дня до святого звертаються з проханнями про надання сил і мужності та зцілення від різних недуг.

У Василів день після полудня заведено йти паритися в лазню. Після слід вдягнути чистий одяг, вважається, що таким чином можна позбутися всіх хвороб.

Наші пращури вважали, що цього дня домовик вирує і може нашкодити дому. Щоб його задобрити, люди ставили в кутку будинку миску каші або коржик як частування.

Також 12 квітня заведено випікати печиво у формі сходів і роздавати всім рідним. Люди вірили, що така випічка допоможе померлим близьким знайти дорогу в Царство Небесне, а живим принесе здоров’я і силу.

12 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • погода тепла і суха – буде рясний урожай фруктів;
  • вітер сильний – літо буде вітряне;
  • мороз вдарив раптово – чекай на гарний урожай пшениці;
  • верба розпушилася – більше не буде холодів;
  • павутини багато – до спекотного і сухого літа.

12 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анфіса, Василь, Давид, Іван, Матвій і Сергій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як призначають пенсії по інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні