Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 1 квітня – як цього дня захистити дім...

Свята та народні прикмети 1 квітня – як цього дня захистити дім від зла та нечисті

Этот материал также доступен на русском языке
1 квітня в Україні відзначають День сміху. Православні вшановують пам'ять святої Марії Єгипетської. Іменини відзначають Юхим і Марія. У народному календарі Мар'їн день. Цього дня не потрібно вбивати павуків біля вхідних дверей.

1 квітня – яке свято відзначають в Україні

1 квітня в нашій та багатьох інших країнах відзначають День сміху або День дурня. Попри те, що в умовах воєнного стану традиційне масове святкування не проводитиметься, це ідеальний день, щоб розіграти своїх друзів, сусідів чи членів родини. Адже наші душі іноді потребують і жартів, не забувайте, що сміх подовжує життя!

Ще 1 квітня в різних країнах світу відзначають День математика. Свято надає чудову нагоду зануритися у світ чисел, формул і гармонії математичного мислення, розважитися і провести час з користю, а також усвідомити, що математика є невіддільною (частина/ознака) частиною нашого життя. Вітаємо сьогодні всіх математиків із професійним святом! Бажаємо, щоб кожна теорема відкривала нові горизонти, а кожна задача ставала кроком до нового відкриття! 

Також 1 квітня з 1927 року в усьому світі відзначають Міжнародний день птахів, який проходить у рамках біологічної програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера”. Міжнародний день птахів є чудовим приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення та збереження птахів. Важливим є також поширення наукових знань про них.

Крім того, 1 квітня в багатьох країнах відзначають День народження коньяку. Це свято відзначається 1 квітня, тому що терміном закінчення дистиляції коньяку є 31 березня того року, який слідує за роком збору врожаю. 1 квітня всі місткості для дистиляції мають бути вимиті й опечатані до жовтня. Ось так рівно опівночі 1 квітня починається процес народження нового коньяку. Це свято є чудовим приводом продегустувати улюблений напій і отримати задоволення, насолодившись його незвичайним смаком.

1 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять Марії Єгипетської, грішниці, яка стала святою. Марія була блудницею і жила в гріху до 30 років, поки випадково з групою паломників не потрапила до храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Марія ніяк не могла зайти в нього, бо якась невідома сила не пускала її. Тоді дівчина почала молитися і плакати, і тільки після цього вона змогла увійти в храм, де почула голос: “Якщо перейдеш за Йордан, то знайдеш блаженний спокій”. 

Так Марія 47 років свого життя провела на самоті в пустелі, в молитві та покаянні. За легендами, після цього вона перейшла з іншого берега Йордану по воді, немов по суші. 

1 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • плакати та думати про погане – будете часто сумувати,
  • байдикувати, відкладати справи, лінуватися,
  • вбивати павуків біля вхідних дверей – цього дня це великий гріх,
  • різати хліб – сьогодні його краще ламати,
  • ходити в брудному рваному одязі – будуть проблеми зі здоров’ям.

Цей день здавна вважається нещасливим для подорожей і поїздок.

Також у день пам’яті святої забороняється об’їдатися. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день належить сухоїдіння. 

1 квітня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святої звертаються з проханнями про перемогу над гріхами та спокусами та благословення на вірність і цнотливість. Марія Єгипетська вважається покровителькою жінок, особливо тих, хто грішить і хотів би покаятися. 

За народним повір’ям у Мар’їн день потрібно вимити вхідні двері та повісити на них підкову. Люди здавна вірять, що так дім буде захищений від зла і нечисті.

1 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • небо вночі ясне – до гарного врожаю;
  • злива йде – буде посушливе літо;
  • погода сира – чекайте великий урожай грибів;
  • грім гримить – до теплого і ясного літа;
  • хмари сині – скоро встановиться тепла погода;
  • води багато розлилося – до гарного сінокосу.

1 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Юхим, Макар, Марія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Перерахунок пенсій з 1 квітня: чому працюючі пенсіонери не отримають підвищення виплат (відео)

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні