Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниТемпература Землі досягла критичної точки: які перспективи чекають на жителів планети

Температура Землі досягла критичної точки: які перспективи чекають на жителів планети

Этот материал также доступен на русском языке
На думку дослідників, на людство чекає катастрофа, якщо не запобігти кліматичній кризі.

Згідно зі звітом Всесвітньої метеорологічної організації, за всю 174-річну історію кліматичних спостережень з 1850 року минулий рік побив черговий температурний рекорд, і така тенденція зберігається вже десять років поспіль. 

Глобальна середня приземна температура 2023 року була на 1,45 ⁰С вищою за середнє значення за 1850-1900 роки. 

“Укотре було побито й у деяких випадках залишено далеко позаду рекорди за рівнем парникових газів, приземними температурами, тепловмістом і закисленням океану, підвищенням рівня моря, морським льодовим покровом в Антарктиці та відступом льодовиків”, – зазначається у звіті.

Крім того, наголошується, що 2023 року глобальний середній рівень моря встановив рекорд із 1993 року, що вказує на підвищення температури океану і, як наслідок, танення льодовиків і крижаних щитів.

“Темпи підвищення глобального середнього рівня моря за останні десять років (2014-2023 роки) більш ніж удвічі перевищують темпи підвищення рівня моря за перше десятиліття супутникових спостережень (1993-2002 роки)”, – йдеться в доповіді ВМО.

Проведені дослідження показали, що протягом наступних 36 років підвищення температури планети коштуватиме людству $24 трлн, а до 2060 року економічна криза вразить безліч галузей.

Важливі нюанси допомоги малозабезпеченим сім’ям: від чого залежить розмір виплат (відео)

Підвищення пенсій з 1 квітня 2024 року: чому пенсіонери не відчують зростання виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні