Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовини14 лютого: День святого Валентина – свята, традиції та народні прикмети цього...

14 лютого: День святого Валентина – свята, традиції та народні прикмети цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
14 лютого в Україні та в усьому світі відзначають День святого Валентина або День усіх закоханих. Православні вшановують пам'ять святого рівноапостольного Кирила. Іменини відзначають Кирило і Костянтин. У народному календарі – Кирило Весноуказчик. Цього дня не потрібно відмовлятися від дарунків і частувань.

14 лютого – яке свято відзначають в Україні

14 лютого в усьому світі відзначають День святого Валентина або День усіх закоханих. Багато хто сьогодні дарує листівки у вигляді сердечка – валентинки, квіти або подарунки своєму подружжю або партнерам. Цього дня також прийнято вітати всіх Валентинів і Валентин, на честь римського священика, який був справжнім романтиком. Традиційно багато пар цього дня ухвалюють рішення одружитися. Не забудьте і ви привітати своїх коханих з цим романтичним святом.

Також 14 лютого з 2012 року відзначають Міжнародний день дарування книг. Свято об’єднує тих, хто не лише сам любить читати, а й готовий поділитися прочитаною книжкою з іншими, усіх, хто дарує книжки. Адже переоцінити значення читання для розвитку людини просто неможливо. Читання допомагає розвинути увагу, концентрацію та уяву, покращує пам’ять, допомагає у спілкуванні, слугує розвагою та полегшує навчання.

Ще 14 лютого святкують День комп’ютерника та програміста. Це професійне свято всіх, хто пов’язаний із програмуванням, системним адмініструванням, web–дизайном та іншими видами комп’ютерної діяльності. Вітаємо всіх комп’ютерників і програмістів із професійним святом. Бажаємо багато кілометрів вдалих програмних кодів, зростання зарплати в геометричній прогресії, а також невичерпних запасів гарячої кави або капучино на робочому місці!

14 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святого рівноапостольного Кирила, який разом із братом Мефодієм створив першу слов’янську абетку. Кирило був хранителем бібліотеки собору святої Софії, а потім викладав філософію в Константинопольському університеті та проповідував християнство. Пізніше Кирило переїхав жити до брата Мефодія на гору Олімп, де присвятив себе науці. Навколо братів зібралися однодумці, всі разом вони обмірковували ідею створення слов’янської абетки. Богослови того часу вважали, що служби мають проводитися тільки трьома мовами – давньоєврейською, грецькою та латинською, бо саме ними зроблено напис на Хресті Господньому. Але брати вважали, що кожен народ має право звертатися до Бога своєю мовою. У підсумку вони створили абетку і домоглися того, що папа Римський Адріан II затвердив богослужіння слов’янською мовою.

14 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • ображати тварин і виганяти на вулицю котів і собак,
  • відмовлятися від подарунків і частувань,
  • пити алкоголь, особливо “за компанію”.

Народні прикмети не радять цього дня йти лікувати зуби, оскільки користі від цього не буде, а також стригти волосся. 

14 лютого – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про допомогу в навчанні дітей. Святий Кирило здавна вважається покровителем чоловіків і хлопчиків, які носять це його ім’я.

На Кирила за старих часів готували гарячий лікувальний збитень – напій із трав, патоки, прянощів і меду, який зміцнює здоров’я. Особливу увагу в цей день наші пращури приділяли сновидінням. Вважалося, що всі сни в ніч на 14 лютого віщі. 

За старих часів цього дня вітали повитух, які користувалися великою повагою в Київській Русі. Молоді матері приносили їм гостинці, фрукти, пироги, вареники, пиво.

14 лютого – народні прикмети

На Кирила Весноуказчика природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • синички весь день щебечуть – погода покращиться,
  • день дощовий або сніговий – і весна прийде з дощами,
  • білки спускаються на землю – йде потепління,
  • бурульки довгі з’явилися на дахах – влітку буде гарний урожай зерна.

Люди вже давно помітили, що яка погода сьогодні, такою вона буде і в червні.

14 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Георгій, Кирило, Костянтин, Михайло та Федір.

Кого образили більше: як відрізняються пенсії та стаж «нових» і «старих» пенсіонерів (відео)

Як завантажити додаток Пенсійного фонду України на телефон – покрокова інструкція (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні