Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята, традиції та прикмети 13 лютого – що категорично не можна робити...

Свята, традиції та прикмети 13 лютого – що категорично не можна робити цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
13 лютого в Україні відзначають День жіночої дружби або День подруг. Православні вшановують пам'ять преподобного Мартініана Кесарійського. Іменини відзначають Віра і Володимир. У народному календарі Мартинів день. У цей день не потрібно робити великі покупки і грошові вкладення.

13 лютого – яке свято відзначають в Україні

13 лютого в нашій та інших країнах відзначають Всесвітній день радіо. Це свято вигадали для підвищення обізнаності громадськості щодо важливості радіо в наданні інформації, а також у зміцненні зв’язків і міжнародного співробітництва між радіомовними компаніями.

Також 13 лютого відзначають День жіночої дружби або День подруг. За день до Дня святого Валентина залиште своїх близьких удома і зберіться зі своїми подругами відзначити цю подію, оскільки дружба відіграє важливу роль у нашому житті, особливо в дорослі роки. День подруг – це насамперед день жіночої солідарності, покликаний показати, що не все в цьому світі обертається навколо стосунків між чоловіком і жінкою. Тому навіть просто обійняти свою подругу, сказати, яка вона вам дорога, і отримати те ж саме у відповідь – це вже прекрасний спосіб відзначити це свято. 

Також цього року в багатьох країнах 13 лютого відзначають Міжнародний день млинця, справжнє свято смаку і традицій. Сьогоднішнє свято не тільки тішить гурманів, а й підкреслює культурну спадщину, історію та різноманітність рецептів, пов’язаних із приготуванням млинців. Міжнародний день млинця підкреслює не тільки культурне, а й кулінарне розмаїття цієї страви. Це свято – не просто привід потішити себе смачним частуванням, а й можливість зануритися в багатство світових кулінарних традицій. Не пропустіть сьогодні можливість відзначити цей день у колі близьких і насолодитися унікальним смаком млинців, що зігріває серця і з’єднує культури по всьому світу.

13 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святого Мартініана Кесарійського. Преподобний Мартініан жив відлюдником у палестинській пустелі, де прославився своїми чудесами. До праведника стали приходити люди за порадами і настановами. Тоді Мартініан знайшов усамітнення на безлюдному скелястому острові. Лише зрідка до нього припливало судно з провізією, яку Мартініан міняв на плетені ним кошики. Одного разу через шторм біля острова розбився корабель, врятувалася тільки дівчина Фотинія. Мартініан їй допоміг, благословив і кинувся в море. За переказами два дельфіни допомогли Мартініану доплисти до суші. Фотинія вирішила вести на острові доброчесне життя в молитві й суворому пості. Мартініан багато мандрував і мирно помер на службі в храмі.

13 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • вирішувати фінансові питання, 
  • робити великі покупки і грошові вкладення,
  • брати гроші в борг,
  • лаятися і з’ясовувати стосунки,
  • лінуватися.

Не рекомендується займатися рукоділлям – вишивати, шити, в’язати, прясти, інакше можна заробити проблеми із зором. Також не варто цього дня ухвалювати поспішних рішень.

13 лютого – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого Мартініана звертаються з проханнями про добрий зір, також він вважається приборкувачем блудних пристрастей і покровителем сім’ї, тому святого просять уберегти від негараздів і невірності.

За народними прикметами в Мартинів день потрібно гарненько попрацювати – прибрати в домі, а також очистити голову від поганих думок і не думати про погане.

13 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сніг ще лежить – весна буде холодною;
  • сонце світить – навесні буде багато ясних днів;
  • день сухий і морозний – до спекотного літа;
  • птахи риються в землі – до дощу або мокрого снігу.

Здавна люди помітили, якщо сьогоднішній день похмурий і вологий, то березень буде таким самим.

13 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анна, Артемій, Василь, Віра, Володимир, Євгеній, Зоя, Іван, Ірина, Мартін, Михайло, Микола, Павло, Світлана та Тимофій.

«Фінансова піраміда» Пенсійного фонду: куди йдуть гроші тих, хто не встиг вийти на пенсію (відео)

Понаднормовий стаж 2024 – як держава оцінює багаторічну працю пенсіонерів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні