Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 12 лютого – що цього дня потрібно з'їсти, щоб...

Свята та прикмети 12 лютого – що цього дня потрібно з’їсти, щоб бути щасливим

Этот материал также доступен на русском языке
12 лютого в Україні відзначають Міжнародний день науки і гуманізму. Православні вшановують пам'ять святителів Олексія і Мелетія. Іменини відзначають Олексій та Євген. У народному календарі – Олексій Рибний. У цей день не потрібно намагатися когось обдурити.

12 лютого – яке свято відзначають в Україні

12 лютого в усьому світі відзначають Міжнародний день науки і гуманізму. Це свято ще називають Днем Дарвіна, тому що саме цього дня народився великий вчений–натураліст Чарльз Дарвін, який є основоположником теорії природного відбору, а також теорії еволюції та походження людини. 

Цей день спрямований не тільки на вшанування відкриттів Дарвіна, а й на популяризацію науки. Святкування Дня Дарвіна здебільшого відбувається в наукових і навчальних закладах, де організовуються виставки, семінари, симпозіуми та лекції, конференції, дебати, освітні тури, а також конкурси робіт учнів.

12 лютого щорічно в усьому світі відзначають День сексуального та репродуктивного здоров’я, який присвячений освіті, підтримці та інформуванню в галузі сексуального та репродуктивного здоров’я. Свято є потужним інструментом для створення усвідомленого і дбайливого ставлення до питань, пов’язаними з фізичним, емоційним і соціальним благополуччям у сфері сексуальності та репродукції. Цього дня в багатьох країнах проводять різноманітні конференції, лекції, семінари, обговорення, конкурси в соціальних медіа, а також безоплатні консультації з питань сексуального та репродуктивного здоров’я. Сьогоднішній день є також приводом для відвідування лікаря. Свято надихає нас прагнути до суспільства, де всі люди можуть вільно і відповідально керувати своїм сексуальним і репродуктивним здоров’ям.

12 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують 12 лютого пам’ять святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Русі, та святителя Мелетія, якого особливо шанують харків’яни.

Святитель Олексій відомий своїм даром чудотворення, одного разу він зцілив дружину татарського хана й отримав за це дари. Протягом усього життя митрополит опікувався паствою, запам’ятали його як благодійника, який побудував безліч храмів і монастирів. Після себе святитель залишив переписане вручну Євангеліє.

Святитель Мелетій очолював Київську духовну академію, а трохи пізніше став єпископом. Він заснував церкви на півночі Камчатки. Але коли його здоров’я погіршилося, Мелетія перевели в Харківську єпархію. Поховали єпископа спочатку в Покровській церкві, а потім перенесли мощі до Благовіщенського собору Харкова, де вони перебувають і зараз. Біля мощей і після молитовного звернення до святителя не раз відбувалися чудеса зцілення хворих. 

Також 12 лютого за новим церковним календарем вшановують Іверську ікону Божої Матері, яку, за переказами, написав святий апостол і євангеліст Лука в дні земного життя Пресвятої Богородиці. Ікона вважається чудотворною, а тримати в оселі її радять біля входу – щоб захистити оселю від бід і неприємностей.

12 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • викидати залишки хліба – краще віддати їх тваринам і птахам,
  • намагатися когось обдурити – обман розкриється і зіпсує вашу репутацію,
  • носити рваний одяг – можна повернути минулі образи і неприємності,
  • сваритися з близькими і згадувати старі образи – стосунки зіпсуються до кінця року.

Також сьогодні невдалий день для ділових поїздок, робочих зустрічей, підписання паперів і контрактів.

За народними прикметами не варто відваджувати гостей, але запрошувати їх потрібно в прибраний будинок. Також люди здавна вірили, що цього дня за нами спостерігають ангели, і горе тому, хто буде грішити.

12 лютого – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святителів Олексія і Мелетія звертаються з проханнями про зцілення. Іверській іконі Божої Матері моляться про позбавлення від хвороб і скорботи, просять розрадити в бідах, вберегти від пожежі, дати гарний врожай, зцілити душевні рани, а також за важких обставин. 

Цей день відомий як Олексій Рибний і вважається вдалим для риболовлі. На вечерю прийнято подавати страви з риби, які потрібно з’їсти всім членам сім’ї – на щастя. У деяких українських родинах ліпили і варили вареники з рибою – короп’яники.

Згідно з повір’ями, в ніч з 11 на 12 лютого люди бачать віщі сни, які не можна нікому розповідати, щоб уникнути біди.

12 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • туман або хуртовина – до сильних дощів улітку;
  • сніг почав танути – буде гарна риболовля, коли прийде тепло;
  • зірок уночі на небі багато – чекайте багатого врожаю;
  • місяць червонуватий – до вітряної погоди.

Ще наші пращури помітили, що чим холодніша друга половина лютого, тим теплішим буде березень.

А також чим вище на верхівках дерев сидять птахи, тим більш ранньою буде весна.

12 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олексій, Антоній, Євген, Марія та Мелетій.

«Фінансова піраміда» Пенсійного фонду: куди йдуть гроші тих, хто не встиг вийти на пенсію (відео)

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні