Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята і традиції 8 лютого – що сьогодні потрібно приготувати, щоб бути...

Свята і традиції 8 лютого – що сьогодні потрібно приготувати, щоб бути щасливим увесь рік

Этот материал также доступен на русском языке
8 лютого в Україні відзначають День любителів картоплі. Православні вшановують пам'ять великомученика Феодора Стратилата. Іменини відзначають Семен і Сергій. У народному календарі Захар'єв день. Цього дня не потрібно проводити хірургічні операції та лікувати зуби.

8 лютого – яке свято відзначають в Україні

8 лютого в нашій та інших країнах відзначають День опери, багатого та доволі складного музичного жанру, що поєднує в собі театр, музику та розповідь. Пропонуємо відзначити сьогоднішнє свято походом до театру або прослуховуванням улюблених творів у домашніх умовах, адже найголовніше – отримати задоволення від музичного мистецтва.

Також 8 лютого відзначають День любителів картоплі. Насправді, величезна кількість жителів планети є завзятими любителями картоплі, тому не дивно, що любителі картоплі створили своє власне свято. Приготуйте на свято одну або навіть кілька страв із картоплі та насолоджуйтеся. Не дарма картоплю називають другим хлібом, а страви з картоплі стали незамінними на кожному столі.

Ще 8 лютого відзначають День пропонування руки та серця, дуже важливого моменту в житті закоханих. Якщо хтось збирається зробити пропозицію, то сьогодні – саме час. А якщо ви це зробили вже давно, то просто нагадайте своїй половині про любов і ніжність, які ви відчуваєте. Нехай цей день буде наповнений романтикою та емоціями, які зберігатимуться в пам’яті вашої пари на довгі роки.

8 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять великомученика Феодора Стратилата, який одного разу за допомогою меча і молитви переміг змія, який тримав усіх городян у страху. За такий подвиг імператор поставив Феодора управителем Гераклеї Понтійської. Там Феодор поєднував військове служіння з апостольською проповіддю і навернув до Христової віри багатьох городян. Але під час жорстоких гонінь на християн його схопили й ув’язнили. Захищаючи святого, городяни повстали проти солдатів імператора. Але Стратилат вирішив прийняти мученицьку смерть і віддав себе в руки мучителів. Його довго катували, після чого він був зцілений ангелом, але в результаті все ж страчений.

Також 8 лютого за новим календарем вшановують пророка Захарія Серповидця, одного з 12 малих пророків. Серповидцем називали його тому, що в одному зі своїх пророцтв він побачив сувій у вигляді серпа, що літав у повітрі, у ньому були записані одкровення від Господа. 

8 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • викидати залишки каші – потрібно віддати їх птахам або домашнім тваринам;
  • сваритися з рідними, навіть якщо вони не праві – потрібно намагатися вирішити конфлікт мирним шляхом;
  • проводити хірургічні операції та лікувати зуби – лікування буде невдалим.

За народними прикметами цього дня слід бути особливо обережними з колючо-ріжучими предметами, оскільки можна поранитися.

Якщо поминаєте померлих на кладовищі або вдома, то не можна пити алкоголь.

8 лютого – що прийнято робити в цей день

Цього дня до святого Феодора Стратилата, який вважається покровителем військових, звертаються з проханнями про перемогу над ворогами, допомогу у встановленні миру і захист від усякого зла. 

Пророка Захарію просять дарувати надію і втішити в скорботі, а також святому моляться за гарний урожай.

У Захар’єв день зазвичай починають готуватися до садово-городніх робіт, оглядають і лагодять інвентар, перебирають насіння на посадку. За старих часів традиційно цього дня точили серпи і коси, які попередньо кропили водохресною водою для легкої роботи. Тому в Захар’єв день радять заточити всі ножі, які є в будинку. Наші предки вірили, що це принесе удачу і достаток. 

Цього дня було прийнято варити горохову кашу і пригощати нею рідних. Вважалося, хто скуштує горохової каші, той весь рік буде щасливим.

8 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • гуси почали купатися в снігу – йде потепління;
  • домашні тварини поводяться неспокійно – буде снігопад;
  • грім гримить – навесні та влітку буде вітряно;
  • собака валяється в снігу – до тепла;
  • тиждень холодний – до теплого березня;
  • погода морозна – весна буде ранньою і теплою.

8 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Сава, Семен, Сергій, Степан і Федір.

“Фінансова піраміда&”Пенсійного фонду: куди йдуть гроші тих, хто не встиг вийти на пенсію (відео)

Пенсія в лютому 2024: які зміни чекають на українських пенсіонерів у новому місяці (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні