Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 5 лютого – чому цього дня не варто лінуватися...

Свята та прикмети 5 лютого – чому цього дня не варто лінуватися і відкладати справи

Этот материал также доступен на русском языке
5 лютого в Україні відзначають День ерудита. Православні вшановують пам'ять святителя Феодосія і святої мучениці Агафії. Іменини відзначають Антон та Євген. У народному календарі Агафіїв день. У цей день не потрібно відмовляти в допомозі людям.

5 лютого – яке свято відзначають в Україні

5 лютого в нашій та інших країнах з 2005 року відзначають День ерудита. Сучасні ерудити комбінують навички та знання з різних сфер і в результаті генерують проривні ідеї. Ерудитам під силу розв’язання складних проблем, і вони визначатимуть майбутнє, комбінуватимуть різні навички для розв’язання складних завдань і нових проривів. Цього дня за традицією проводять різноманітні інтелектуальні заходи, розвивальні командні ігри, різноманітні конференції та семінари. День ерудита є чудовим приводом відпочити в компанії друзів, організувати вікторину, розгадувати ребуси та логічні задачі. Пропонуємо цим і зайнятися і вам.

Також 5 лютого в Україні та світі святкують Всесвітній день “Нутелли”, популярної горіхово-шоколадної пасти, створеної в Італії в місті Альба кондитером П’єтро Ферреро 1946 року.

Щороку виробник “Нутелли”, а саме компанія Ferrero обирає одного любителя десерту, який очолить свято. 5 лютого фанати публікують світлини, рецепти та дописи, в яких заявляють про свою любов до популярного продукту. Давайте ж відсвяткуємо сьогоднішній день усіх ласунів!

5 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського і святої мучениці Агафії, однієї з найбільш шанованих ранньохристиянських святих.

Першим послухом для Феодосія стало відродження Києво-Видубицького монастиря, який на той час був розорений. Потім було призначення архімандритом Чернігівського Єлецького монастиря, обитель також була спустошена і розорена. Через кілька років Феодосій очолив Чернігівську єпархію. Чернецтво за Феодосія в єпархії пережило особливий підйом, також Феодосій протегував чернігівським духовним школам. 

Свята Агафія з юності вирішила присвятити себе служінню Богу. Але дівчину схопили і відправили в будинок розпусти, а потім віддали під суд. Після Агату довго катували і кинули в темницю. Мучениця стікала кров’ю, коли їй з’явився апостол Петро з ангелом, зцілив її рани і відчинив двері, але Агафія відмовилася тікати, щоб за це не покарали охоронців. Святу спалили на багатті і, за переказами, в той самий момент почався землетрус. Агафію шанують як захисницю від пожеж і повеней, покровительку житла і домашньої худоби, насамперед, корів.

5 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • лінуватися і відкладати на потім важливі справи – будуть проблеми зі здоров’ям,
  • дивитися на падаючі зірки – погана прикмета,
  • відмовляти в допомозі – потім і ви допомоги не дочекаєтеся,
  • танцювати – до дрібних проблем і невдач,

Якщо випадково знайшли або виграли гроші сьогодні, то вони не принесуть вам щастя – краще пожертвувати їх на благодійність.

Також не можна залишати на вулиці без нагляду корів, коней, кіз та інших тварин, інакше з ними може трапитися біда.

5 лютого – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про зцілення різних захворювань, про захист від наклепу, ненависті, вирішення складних сімейних ситуацій. 

Святу Агафію вважають захисницею від пожеж. За традицією цього дня в храмах освячували хліб із сіллю, якими потім годували домашніх тварин, щоб ті не хворіли, і зберігали в будинку як оберіг від пожежі. Також на Агафію заведено поминати померлих родичів і відвідувати їхні могили.  

За старих часів в Агафіїв день було прийнято робити прибирання в хлівах і сараях, де живуть домашні тварини.

5 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • погода морозна – до теплої весни і посушливого літа;
  • день теплий – скоро прийде весна;
  • білки часто спускаються на землю – до відлиги;
  • снігу випало багато снігу – до багатого врожаю хліба;
  • іній на деревах лежить іній – буде багато горіхів і грибів.

Здавна люди помітили, яка сьогодні погода, таким буде березень.

5 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Феодосій, Агафія, Макар, Антон, Євгеній та Василина.

Понад 7000 грн: у Пенсійному фонді розповіли, де найбільші пенсії в Україні (відео)

Маніпуляції з присмаком брехні – експертний розбір звіту Мінсоцполітики (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні