Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовини2 лютого – Стрітення Господнє: головні прикмети, традиції та заборони цього великого...

2 лютого – Стрітення Господнє: головні прикмети, традиції та заборони цього великого свята

Этот материал также доступен на русском языке
2 лютого в Україні відзначають День "Подаруйте дітям посмішку". Православні шанують Стрітення Господнє. Іменини відзначають Гаврило та Василь. Цього дня забороняється будь-яка праця, окрім того, що слугує людям.

2 лютого – яке свято відзначають в Україні

2 лютого в багатьох країнах відзначають День бабака. Цього дня прийнято спостерігати, як бабак виходить із нори. Люди сподіваються, що він передбачить кінець зими і прихід весни. Згідно з переказами, якщо бабак виходить зі своєї нори в похмурий день і не бачить своєї тіні, весна прийде рано. Якщо день сонячний, бабак побачить свою тінь і повернеться у свою нору, це означає, що холодна зимова погода збережеться ще на шість тижнів.

Щороку в першу п’ятницю лютого в усьому світі відзначають чудовий День “Подаруйте дітям посмішку”. Це не просто черговий день у календарі, а нагода поширити радість і підтримати найдорогоцінніше в нашому житті – посмішки наших дітей. Основною метою свята є створення моментів щастя для дітей у різних життєвих ситуаціях. День “Подаруйте дітям посмішку” – це не тільки можливість створити мить радості для дітей, а й шанс зробити свій внесок у благополуччя майбутнього. Коли ми даруємо посмішку дітям, ми даруємо їм не тільки мить щастя, а й упевненість у тому, що у світі існує добро. Нехай цей день буде нагадуванням про важливість турботи і підтримки для найменших жителів нашої планети.

Також 2 лютого День самооновлення. Цей день варто присвятити своєму зростанню, вдосконаленню умінь і навичок, турботі про себе. Варто вийти зі своєї зони комфорту і спробувати долучитися до чогось нового.

2 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни відзначають велике свято Стрітення Господнє. Слово Стрітення старослов’янською мовою означало зустріч. Вважається, що в цей момент відбулася зустріч Старого і Нового Заповіту, стародавній світ зустрівся з християнством.

Стрітення відбулося через 40 днів після Різдва Христового, коли батьки, згідно з давнім звичаєм, принесли маленького Ісуса до храму, щоб присвятити сина Богу. Також, за законом Мойсея, як дар вони принесли двох голубів. Цього дня вшановують жертвопринесення Діви Марії та Йосипа, яке вони принесли Богу на знак подяки за народження сина.

2 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • піднімати дріб’язок із землі – будете жити в злиднях,
  • співати після заходу сонця – до сліз,
  • рукодільничати і виносити сміття,
  • рубати дерева і працювати в городі,
  • сумувати, вдаватися до зневіри і зловживати алкоголем.

У це велике свято забороняється будь-яка праця, крім тієї, що служить людям.

2 лютого – що заведено робити цього дня

Цього дня бажано піти в храм на святкову літургію. У молитвах до Всевишнього і Діви Марії просять сімейного благополуччя, здоров’я, зцілення хворих.

Освячення свічок на Стрітення – це найстаріша традиція. Перед початком літургії відбувається особливий “Чин благословення свічок”: над свічками вимовляють молитву, окроплюють їх святою водою і роздають вірянам. Потім таку свічку запалюють вдома під час молитви. Також на Стрітення освячують воду, яка вважається цілющою і зцілює від хвороб та пристріту. 

Українці в це народне свято відзначали зустріч зими з весною. На Стрітення Господнє господині пекли коржики та булочки у формі жайворонків, щоб прискорити настання весни.

Ще однією традицією свята був догляд за садом, домашньою худобою, птицею. Селяни досхочу годували тварин і прибиралися в хліві. Вірили, що якщо подбати про все живе, то пізніше навесні та влітку добре йтимуть справи по господарству.

Стрітення вважається дуже вдалим днем для весілля, сватань і будь-яких любовних справ. 

Також 2 лютого добре хрестити дитину, тоді вона виросте щасливою. Також цього дня часто проводили медичні операції та різні лікувальні процедури, оскільки день вважається вдалим для цілительства. У жінок цього дня проходять легкі та вдалі пологи.

2 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • погода похмура – чекай суворих морозів;
  • день сніговий – весна буде затяжною і дощовою;
  • день ясний і тихий – до гарного врожаю і роїння бджіл;
  • відлига прийшла – весна буде пізньою.

2 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Гаврило і Василь.

Маніпуляції з присмаком брехні – експертний розбір звіту Мінсоцполітики (відео)

Пенсія в лютому 2024: які зміни чекають на українських пенсіонерів у новому місяці (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні