Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаНовини30 січня: свята та прикмети – чому цього дня потрібно виставити за...

30 січня: свята та прикмети – чому цього дня потрібно виставити за поріг старе взуття

Этот материал также доступен на русском языке
30 січня в Україні відзначають Всесвітній день круасана. Православні вшановують свято Собору Вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста. Іменини відзначають Степан і Григорій. Цього дня не потрібно шити, вишивати і в'язати.

30 січня – яке свято відзначають в Україні

30 січня в нашій та багатьох інших країнах відзначають День втечі від стресу. Це час, коли кожен охочий може звернутися до себе, приділити необхідну увагу своєму фізичному і психічному благополуччю. Прекрасним способом відзначити сьогоднішній день стане заняття будь-якою фізичною активністю. Радимо також відпочити від телефону, телевізора та інших пристроїв, що допоможе вам скоротити стрес, пов’язаний із перенасиченням інформацією.

Також щорічно 30 січня відзначають Всесвітній день круасана. Вважається, що секрет успіху круасана полягає в його універсальності. Його можна їсти як із шинкою та сиром, так і з джемом, згущеним молоком або медом. Також він поєднується з будь-якими напоями. Багато хто вважає, що солодкі круасани сприяють збільшенню в організмі людини дофаміну і бета-ендорфіну, які відповідають за відчуття задоволення.

Це прекрасний привід отримати незабутнє задоволення від найсмачнішої випічки у світі, приготувавши її самостійно або купивши в улюбленій пекарні.

30 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни відзначають свято Собору Вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, які вплинули на формування християнської догматики та організацію Церкви і богослужіння. Собор трьох святителів був встановлений у XI столітті, коли вирішувалося, кого слід вважати найпершим із трьох отців Церкви – Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста. За переказами, троє святителів прийшли до митрополита Іоанна Євхаїтського й оголосили, що вони рівні між собою. Так було встановлено єдиний день їхнього вшанування.

30 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто: 

  • виходити на полювання і риболовлю,
  • згадувати старі образи і сваритися з близькими,
  • піднімати тяжкості,
  • шити, вишивати і в’язати,
  • різати хліб ножем.

Також не варто робити спонтанні покупки – придбані речі прослужать недовго, ділитися своїми планами – інакше вони не збудуться.

30 січня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святителів звертаються з проханнями про сімейне щастя, достаток, взаєморозуміння з близькими. У Василя Великого просять позбавлення від зол і спокус, просять зміцнити дух. Григорію Богослову моляться про становлення на правильний шлях, до святого часто звертаються, щоб напоумити сектантів і розкольників. Іоанну Златоусту моляться про захист від обману. 

День вважається ідеальним для примирення. Здавна існує цікава прикмета – якщо на весь день виставити за поріг старе взуття, то цілий рік у родині не буде сварок. 

30 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказує людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сонце закотилося за хмари – вибухне хуртовина;
  • дерева вкрилися інеєм – іде потепління;
  • ніч хмарна – буде гарний урожай зерна;
  • день ясний і безвітряний – до морозу;
  • зайці прийшли в сад – чекай сильних морозів.

30 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Петро, Максим, Федір, Володимир, Іван, Василь, Степан і Григорій.

Пенсія в лютому 2024: які зміни чекають на українських пенсіонерів у новому місяці (відео)

Понаднормовий стаж 2024 – як держава оцінює багаторічну працю пенсіонерів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні