Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвято 29 січня – чому цього дня потрібно спекти пироги з капустою...

Свято 29 січня – чому цього дня потрібно спекти пироги з капустою та пригостити домашніх

Этот материал также доступен на русском языке
29 січня в Україні відзначають День пам'яті героїв Крут. Православні вшановують пам'ять святого Лаврентія, затворника Печерського. Іменини відзначають Яків і Роман. У народному календарі Лаврентіїв день. Цього дня не потрібно пити алкоголь, особливо "за компанію".

29 січня – яке свято відзначають в Україні

29 січня в нашій країні відзначають День пам’яті героїв Крут. Це дуже важливе свято вшановує пам’ять українців, які билися в битві під Крутами 29 січня 1918 року. Битва стала символом боротьби за незалежність і героїзм молодого українського війська. День пам’яті героїв Крут відзначається на знак подяки тим, хто віддав життя за незалежність своєї країни. День пам’яті героїв Крут є не лише важливою історичною подією, а й нагадуванням українцям про важливість об’єднання та захисту своєї країни. 

Також 29 січня щорічно відзначають Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни, який святкують у день ухвалення Делійської декларації. Основною метою декларації став заклик до припинення гонки ядерних озброєнь, скорочення і подальшої ліквідації ядерних арсеналів усіх країн світу, а також усунення самої загрози ядерної війни. Цей День нагадує всім нам і лідерам країн про те, що жодні політичні розбіжності не варті мільярдів людських життів, що наслідки ядерних вибухів для майбутнього нашої планети катастрофічні.

Крім того, 29 січня в багатьох країнах щорічно відзначають День головоломок. Вчені виявили, що, коли ми роздумуємо над головоломкою, то задіюємо обидві півкулі мозку, покращуючи пам’ять, розумові здібності та навички розв’язання проблем.

Нещодавні дослідження показали, що люди, які беруть участь у спільних іграх, таких як головоломки, мають вищий рівень щастя, а в деяких випадках і релаксації. Це чудовий привід зайнятися розгадуванням улюбленої головоломки або цікавою грою в мобільному додатку.

29 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня ПЦУ вшановує пам’ять святого Лаврентія, затворника Печерського. Він прославився як цілитель від усіх хвороб, насамперед, від очних хвороб. Також є свідчення, що преподобний умів знімати пристріт і псування. Люди йшли до преподобного за зціленням здалеку. Похований святий у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври, його мощі нетлінні.

29 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто 

  • лаятися матом – привернете в дім нечисту силу;
  • пити алкоголь, особливо “за компанію” – високий ризик придбати згубну звичку;
  • піднімати речі із землі – на них може бути псування;

Наші предки вірили, якщо захворіти цього дня, хвороба затягнеться надовго і буде важкою.

Жінкам у Лаврентієв день не слід виконувати важку роботу і займатися рукоділлям – вважається, що вони можуть втратити жіночу привабливість.

29 січня – що прийнято робити в цей день

Цього дня до святого Лаврентія звертаються з проханнями про здоров’я і зцілення від хвороб очей.

День вважається жіночим – у народі кажуть, що саме сьогодні господиня може привернути в дім щастя і захистити сім’ю від біди. Жінкам належить спекти пироги з капустою і пригостити всіх домашніх, що приверне в дім щастя й успіх. 

29 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • ліс шумить – до відлиги;
  • дим згинається – скоро буде тепла погода;
  • місяць червоного кольору – до сильного вітру;
  • погода вітряна – буде дощовий рік.
  • хуртовина мете – гряде спекотне літо.

Люди здавна помітили, якщо 29 січня різко похолодало, то серпень буде дуже спекотним.

29 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Яків, Роман, Юліан, Костянтин, Ігнатій, Леонтій, Дмитро, Герасим та Іван.

Зрада чи перемога? Як відбуватиметься військовий облік за новим законом (відео)

Як не заплутатися: кому треба змінити пенсійне посвідчення (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні