Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПерекази з картки на картку: які суми будуть контролюватись – повинен знати...

Перекази з картки на картку: які суми будуть контролюватись – повинен знати кожен

Этот материал также доступен на русском языке
Українців схвилювала інформація про введення податку 18% на перекази з картки на картку, але, як виявилося, не все так просто.

27 грудня 2023 року уряд затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, як того вимагали зобов’язання перед МВФ. Після цього почали з’являтися повідомлення про те, що будь-які перекази з картки на картку громадян обкладуть податком у розмірі 18%.

Раніше ми писали, від чого залежить податок на нерухоме майно.

Чи будуть обкладатися перекази з картки на картку 18% податком

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і Міністерство фінансів спростували повідомлення про те, що з’явиться 18%-ий податок за переказ грошей з картки на картку.

За їхніми словами, некоректні висновки було зроблено через уривок із розділу 4.3.1 “Реформа спрощеної системи оподаткування”. Там зазначено, що “всі доходи фізичних осіб, отримані поза підприємницькою діяльністю, крім тих, які прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України”.

Мінфін у спростуванні вказав, що: 

  • ніде не вказані слова про “будь-які надходження на картку фізособи”;
  • фраза про “оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності” ґрунтується на загальних засадах оподаткування, які закладені в чинному податковому законодавстві вже не перший рік.

Таким чином, українцям не варто боятися нового податку, адже його ніхто й не збирався запроваджувати, а повідомлення не відповідає дійсності.

Які суми переказів підлягають фінмоніторингу 

У банківській системі України, як і раніше, ведеться фінмоніторинг, і фіксуються будь-які транзакції, що перевищують встановлені ліміти. Згідно із законодавством, потрапити під контроль або виявитися заблокованими можуть перекази понад 5 000 грн.

А згідно з постановою Нацбанку України №60, підвищений контроль застосовується до операцій клієнтів з боку банків, якщо транзакція перевищує 400 000 грн.

Електронний підпис для входу в кабінет Пенсійного фонду: як зробити його за 2 хвилини (відео)

Як відрізняються пенсії працюючих та непрацюючих пенсіонерів: хто отримує більше і чому (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні