Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 24 січня – шість основних заборон цього дня

Свята та народні прикмети 24 січня – шість основних заборон цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
24 січня в Україні відзначають День зовнішньої розвідки. Православні вшановують пам'ять преподобної Ксенії Міласької. Іменини відзначають Ксенія і Павло. У народному календарі Ксенія Напівзимниця. У цей день не потрібно ходити з брудним волоссям і тілом.

24 січня – яке свято відзначають в Україні

24 січня в Україні відзначають День зовнішньої розвідки. Дата обрана для свята невипадково. Саме 24 січня 1919 року в УНР було створено перший підрозділ загальнодержавної розвідки. Свято нагадує про важливість бездоганної роботи спеціальних служб для забезпечення національної безпеки та стабільності країни в складних умовах сучасного світу. Сьогодні бажаємо розвідникам України лише успіху в їхніх операціях та ніколи не бути розсекреченими!

Також 24 січня в усьому світі з 2019 року відзначають Міжнародний день освіти, створений з ініціативи ООН. Право на освіту закріплено у Статті 26 Загальної декларації прав людини. Освіта надає людині можливість вибратися зі злиднів і забезпечити свій добробут у майбутньому. Без надання можливостей для навчання впродовж усього життя для всіх, люди не зможуть досягти гендерної рівності та розірвати коло злиднів.

Ще 24 січня відзначають Міжнародний день жіночого спорту, присвячений святкуванню досягнень і внеску жінок у світовому спорті. Він став символом визнання сили, таланту та унікальних спортивних подвигів жінок у різних спортивних дисциплінах. Свято нагадує про важливість поваги та підтримки жінок у спорті, де кожна жінка має право на свій шлях до успіху.

Крім того, 24 січня у світі святкують Міжнародний день ескімо. Цей десерт у багатьох асоціюється зі щасливими днями дитинства і по-дитячому яскравим сприйняттям світу. Його з любов’ю називають зимовою казкою, молочною радістю, охолодженим щастям. Не забудьте сьогодні потішити себе і своїх близьких улюбленими ласощами і насолодитися сповна їхнім смаком.

24 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобної Ксенії Міласької, благодійниці, утішительки і наставниці. Свята Ксенія була для бідних була благодійницею, для скорботних – втішницею, для грішних – наставницею. При цьому сама свята вважала себе грішнішою за всіх. У день смерті святої Ксенії в небі над монастирем з’явилося знамення у вигляді світлого вінця з хрестом, що сяяв посеред нього. Воно супроводжувало тіло святої до самого поховання. 

24 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • стригти волосся й обрізати нігті – три місяці проведете в боргах,
  • брати в руки сокиру, ніж та інші гострі інструменти – високий ризик порізів,
  • різати хліб і пироги – краще ламати руками, 
  • ходити з брудним волоссям і тілом – будете часто хворіти,
  • в’язати жодні вузли – можна накликати біду.

За народними повір’ями також не слід братися за важку роботу і починати нові справи – користі від цього не буде. 

24 січня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святої звертаються з проханнями про зцілення від хвороб, просять про щасливе сімейне життя і допомогу під час вагітності. Вважається, що в день Ксенії потрібно зробити якийсь добрий вчинок – допомогти тому, хто його потребує, провідати хворих або літніх людей, дати добру пораду – це відплатить у сто крат. 

Цього дня існував незвичайний ритуал – господині ворожили, якими в поточному році будуть ціни на хліб. Для цього вночі перед сном зважували хліб і залишали його на вагах. Потім вранці знову перевіряли вагу. Якщо хліб важив менше, то ціни на нього зменшуватимуться, вага не змінилася – ціни залишаться такими самими, а якщо вага зросла, то й хліб подорожчає.

У народі день називали Ксенія Напівзимниця, адже вже половина зими за спиною. Існувало повір’я, що хто першим сяде вечеряти за стіл, той першим і помре. Тому люди намагалися розпочати вечірню трапезу якомога пізніше.

24 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • день сонячний – до ранньої, але холодної весни;
  • погода безвітряна – у другій половині липня буде тепла і суха погода;
  • тварини не виходять на вулицю – до сильних морозів;
  • сніг уранці – віщує затяжні заморозки.
  • відлуння в лісі дуже далеко чути – найближчими днями похолодає;
  • хмари дуже швидко пливуть по небу – до вітряної погоди.

24 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Ксенія, Герасим, Іван, Микола, Павло і Тимофій.

Зрада чи перемога? Як відбуватиметься військовий облік за новим законом (відео)

У нарахуванні пенсії є несправедливість – як розраховують виплати пенсіонерам (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні