Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовини27 січня: які свята відзначають в Україні – що не можна робити...

27 січня: які свята відзначають в Україні – що не можна робити цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, у церковному календарі - перенесення мощів святителя Іоанна Золотоуста. Що потрібно обов'язково зробити цього дня, а від яких справ краще відмовитися?

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Вперше почали відзначати у 2005 році та пов’язали його з датою звільнення табору знищення Аушвіц-Біркенау.

Під Голокостом мається на увазі знищення німецькими фашистами євреїв. Також фашисти знищували поляків, циган, радянських військовополонених, гомосексуалів та інших людей.

У спеціальних концтаборах нацисти влаштовували тортури та страти. Одним із найвідоміших таборів вважається Освенцім, у ньому загинуло близько 6 мільйонів євреїв.

Яке церковне свято відзначають 27 січня

27 січня православні за новим календарем відзначають перенесення мощів святителя Іоанна Золотоуста. У народі день отримав назву – Златоустів день або Златоустів вогонь.

Головною традицією цього дня був вогонь у печі, при якому всі дрова одразу займалися полум’ям золотистого кольору. Цей вогонь символізував задоволення та благополуччя сім’ї. Для того, щоб отримати такий вогонь, напередодні 27 січня збирали дрова, сушили їх добре, щоб вони добре горіли.

На Іоанна Золотоуста було прийнято молитися про ясність розуму, зняття зубного болю. Також щира молитва допомагала зробити дитину більш слухняною.

Народні прикмети 27 січня

  • Якщо вночі 27 січня місяць білий, значить прийде похолодання. Якщо червоний, то буде сильний вітер.
  • Якщо 27 січня пітніють вікна, то можна чекати на потепління.
  • Якщо хмари 27 січня проти вітру пливуть – це на снігопад.

Що не можна робити на Іоанна Золотоуста

У цей день постарайтеся не травмуватися та не сваритися з близькими.

Не можна приймати речі та гроші від незнайомців та малознайомих людей. Вважається, що у цей день можуть накласти сильне псування. А ще сьогодні не можна мити голову.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні