Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 22 січня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 22 січня – чому цього дня не можна лінуватися та байдикувати

Этот материал также доступен на русском языке
22 січня в Україні відзначають День соборності. Православні вшановують пам'ять апостола від 70-ти Тимофія. Іменини відзначають Тимофій та Іван. У народному календарі – Тимофій Напівзимник. Цього дня не потрібно вирушати в далеку дорогу.

22 січня – яке свято відзначають в Україні

22 січня в нашій країні відзначають День соборності. В українському національному календарі це свято посідає одне з чільних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі. 22 січня 1918 року було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, було проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель у єдину Україну, стверджувалося об’єднання двох держав УНР і ЗУНР у єдину соборну Українську державу. У тексті Акта Соборності стверджувалося: “Відтепер на всіх землях України, розділених століттями – Галичині, Буковині, Закарпатській Русі та Наддніпрянській Україні – буде одна велика Україна”.

Також 22 січня в багатьох країнах відзначають Свято життя. Цей день був спочатку заснований для дітей, але поступово він перетворився на свято для людей будь-якого віку. У кожного трапляються важкі дні і сірі смуги, але в День Свята життя треба постаратися насолодитися тим, що добре і що радує тут і зараз.

22 січня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять апостола від 70-ти Тимофія, який був учнем апостола Павла і першим єпископом Ефеса. Апостол Павло називав Тимофія своїм сином і висвятив Тимофія на єпископа Ефеської Церкви.

Святий Тимофій закінчив своє життя мучеником. Коли в Ефесі язичники здійснювали свято на честь ідолів, апостол намагався зупинити їх і проповідувати віру в Христа. Язичники в люті накинулися на святого і побили камінням. Пізніше святі мощі апостола Тимофія перенесли до Константинополя, до храму Святих Апостолів.

Також 22 січня за новим стилем у церкві вшановують пам’ять преподобномученика Анастасія Персянина і преподобномученика Анастасія Печерського, диякона.

22 січня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто: 

  • вирушати в далеку дорогу – можуть наздогнати невдачі, 
  • виносити сміття – щоб не викинути благо, 
  • сваритися й ображати близьких людей – стосунки зіпсуються надовго,
  • дівчатам стригти волосся – у коханні переслідуватимуть невдачі. 

У Тимофіїв день не можна лінуватися і байдикувати, особливо, якщо це стосується хатньої роботи, інакше весь рік не будуть виходити справи.

22 січня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого Тимофія звертаються з проханнями 

про здоров’я, допомогу в справах, зміцнення віри і наставлення на шлях істинний.

Цього дня за старих часів перевіряли засіки – було важливо, щоб корму для худоби, зерна, овочів вистачило до нового врожаю.

Також перепирали одяг, штори та білизну, займалися генеральним прибиранням у будинку. Власники домашньої худоби мили тварин і чистили хлів, а бджолярі перевіряли, як зимують бджоли. Господині пекли пироги та коржики.

Вважається, що в Тимофіїв день для міцного здоров’я потрібно сходити в лазню або хоча б прийняти гарячу ванну. Люди здавна вірили, що вплив тепла принесе здоров’я на весь рік.

22 січня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • бджоли гудуть на пасіці – буде багато меду влітку;
  • сніг іде – влітку буде великий урожай;
  • сонце опівдні вийшло – весна прийде рано.

Зазвичай цього дня стояли сильні морози, за що день у народному календарі отримав назву Тимофій Напівзимник. Тривали такі морози всього кілька днів. 

22 січня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анастасія, Юхим, Тимофій, Макар, Петро, Микола та Іван.

Триматися за життя! Як пенсіонери долають стрес через військові дії – відеоопитування

Понаднормовий стаж 2024 – як держава оцінює багаторічну працю пенсіонерів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні