Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовини30 грудня – яке свято відзначають в Україні, прикмети та традиції дня

30 грудня – яке свято відзначають в Україні, прикмети та традиції дня

Этот материал также доступен на русском языке
30 грудня в Україні та всьому світі відзначають День загортання подарунків. Православна церква вшановує пам'ять Анісії Солунської. У цей день відбулося багато важливих подій. Що потрібно знати?

Напередодні Нового року відзначається цікаве свято – День загортання подарунків. Яскрава та красива упаковка піднімає настрій.

Загортати подарунки почали ще до нашої ери, тоді для цього використовували глечики з глини. На промисловому рівні упаковку почали виробляти США у 19 столітті. Спочатку був звичайний крафт-папір, потім целофан і візерункова упаковка.

Що сталося в Україні та світі 30 грудня?

  • 1616 рік – у Києві виходить перша друкована книга “Часослов”;
  • 1853 рік – США купують у Мексики південну частину майбутніх штатів Арізона та Нью-Мексико;
  • 1905 рік – французом Віктором Емері поставлено новий світовий рекорд, він розігнався на авто “Darracq” з бензиновим двигуном до 176.3664 км/год;
  • 1947 рік – останній король Румунії Міхай I під тиском комуністів залишає престол;
  • 1978 рік – у Києві починає працювати перша лінія швидкісного трамвая;
  • 1992 рік – у Сімферополі починає виходити україномовна суспільно-політична та літературна газета “Кримська світлиця”;
  • 1993 рік – між Ізраїлем та Ватиканом створено дипломатичні відносини;
  • 1999 рік – Конституційний Суд України визнає статті Кримінального кодексу, які передбачали смерть покарання, неконституційними.

Яке церковне свято 30 грудня 2023 року – прикмети та традиції

30 грудня вшановується пам’ять святої Анісії Солунської. Анісія Солунська була дружиною святого Прокопія Декаполіта та православною святою, відомою своїми благочестивими справами та чудесами.

Прикмети та традиції дня пов’язані з побажаннями благополуччя для жінок та дітей.

Приміром, є прикмета, що якщо у цей день плавити віск і кидати його у воду, то фігура воску, що формується, буде вказувати на майбутнього чоловіка дівчини.

Також існує традиція прикрашати дитячі візочки квітами та проходити з ними вулицями, щоб оберігати малюків та забезпечувати їм здоров’я та щастя.

Цього дня заборонено влаштовувати крики, сварки та конфлікти, бо вважається, що кваплива та негативна поведінка може вплинути на весь рік. Натомість рекомендується провести день мирно і спокійно, подякувавши Богові за дароване.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні