Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 26 грудня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 26 грудня – чому цього дня не можна виносити з дому сміття

Этот материал также доступен на русском языке
26 грудня в Україні відзначають Міжнародний день круп'є. Православні вшановують Собор Пресвятої Богородиці. Іменини відзначають Давид і Юхим. У народному календарі Відьомський шабаш. Цього дня не потрібно сваритися і лаятися матом.

26 грудня – яке свято відзначають в Україні

26 грудня в нашій країні та в усьому світі відзначають Міжнародний день круп’є. Професія народилася понад 300 років тому, коли виникли перші гральні будинки. Тим, хто хоче стати круп’є, потрібно розуміти, що для такої роботи знадобиться бути комунікабельним, уважним, акуратним, тактовним, витривалим, терплячим, охайним, пунктуальним. А також мати хорошу зорову пам’ять, математичні здібності та вміти тримати емоції під контролем.

Також 26 грудня в багатьох країнах святкують День подарунків (Boxing Day – День коробок). Історія свята своїм корінням сягає 18-19 століть, коли багаті та знатні другу добу Різдва повністю присвячували благодійності, обдаровуючи подарунками слуг і просто незаможних. Усе, що було принесено на Різдво до церкви, наступного дня роздавали бідним. Також цього дня в торгових центрах починаються масштабні розпродажі, багато товарів можна придбати зі значною знижкою.

А ще 26 грудня відзначають День цукерки-тростинки – карамельної цукерки з біло-червоними смужками. Виробляти такі цукерки почали в Німеччині в XVII столітті. Це чудовий привід порадувати себе і близьких, особливо дітей, символічними ласощами.

26 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні християни з 681 року святкують Собор Пресвятої Богородиці та згадують про те, як сім’я Марія та її чоловік Йосип тікали з новонародженим Ісусом Христом до Єгипту, щоб цар Ірод не зміг його погубити. Собором це свято назвали тому, що в цей день християни вшановують і інших святих, близьких Марії та Ісусу – царя Давида, Йосипа Обручника та Якова, його сина.

26 грудня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто: 

  • купувати мотузки – трапиться біда,
  • сваритися і лаятися матом – відьми можуть викрасти людину,
  • залишати на порозі віники, взуття та інші предмети – їх можуть вкрасти відьми вночі,

Також не варто виносити з дому сміття або непотрібні речі, вважається, що це може принести нещастя.

26 грудня – що прийнято робити в цей день

Цього дня до Діви Марії звертаються з проханнями про захист від будь-яких бід і негараздів, моляться за мир у сім’ї та на землі, за зцілення і здоров’я близьких.

Цього дня прийнято вперше стригти дітей, яким виповнився рік, щоб вони росли здоровими і не боялися труднощів. Для цього також піднімали дітей вище голови. 

Цей день відомий як Відьомський шабаш. Наші предки вірили, що цього дня на землю зліталися нечисті сили на посиденьки. Тому 26 грудня вважається небезпечним днем, сьогодні є високий ризик травм, пристріту і невдач у справах. 

Водночас у цей день вдало проходять ворожіння на долю і бажання, привороти коханого. 

У Київській Русі це свято присвячували повитухам. За старих часів цього дня жінки пекли пироги – частину несли до церкви, частину роздавали породіллям і бабкам-повітухам. Дарували повитухам й інші частування, а також приводили дітей, щоб їх благословили.  

26 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • небо червоне після заходу сонця – до сильного морозу;
  • сніг прилипає до долонь – буде тепло;
  • сороки ходять по снігу – прийде потепління;
  • сонячно цілий день – січень буде ясним і морозним;
  • зяблик співає – до відлиги;
  • полум’я в печі біле, а не червоне – незабаром потеплішає;
  • синиці розчирикалися – до нічних заморозків;
  • вранці ясно і сонячно – буде гарний урожай проса;
  • мороз і сніг – буде непогоже літо.

26 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Дмитро, Михайло, Марія, Юхим, Григорій і Давид.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні