Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУкраїнським водіям стали частіше виписувати штрафи за лобове скло – за що...

Українським водіям стали частіше виписувати штрафи за лобове скло – за що карають

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі водії через свою легковажність можуть потрапити на штраф, який при повторному порушенні закінчується позбавленням прав водіння на пів року.

Юристи “Дорожнього адвоката” повідомили, що у 2023 році почастішали випадки складання штрафу за тріщину на лобовому склі, при цьому такі штрафи не є законними.

Раніше ми розповідали, на яких автомобілях не можна буде їздити – нова заборона.

Головний нюанс у тому, що якщо поліцейські побачили на лобовому склі вашого авто тріщину, вони відразу ж виносять постанову про накладення адміністративного стягнення на підставі ч. 1 ст. 121 КУпАП, виписуючи штраф у сумі 340 гривень за керування транспортним засобом, який має технічні несправності, з якими експлуатація його забороняється.

Сума начебто невелика, але якщо ви не вирішили проблему із заміною лобового скла та поліцейські зупиняють вас повторно протягом року, то згідно з ч. 4 ст. 121 КУпАП вже передбачено позбавлення права керування строком від 3-х до 6-ти місяців.

Тобто вам доведеться пересісти на громадський транспорт майже на пів року.

Але всього цього можна уникнути, якщо вчасно оскаржити першу ухвалу правоохоронних органів.

Юристи вважають, що такі постанови протиправні та підлягають скасуванню в установленому законом порядку.

Але якщо водій з якихось причин не оскаржив ухвалу, а сплатив штраф у 340 гривень, то свідчить про те, що він погодився зі скоєним порушенням і визнав себе винним.

Юристи стверджують, що водієві дуже важливо оскаржити саме “першу” ухвалу, щоб не допустити повторного складання.

Для оскарження ухвали у водія є 10 днів з дня її отримання. В іншому випадку доведеться попрощатися з посвідченням водія.

Звичайно, краще замінити лобове скло і не наражати себе на неприємності, у тому числі й штрафи.

Тріщина на лобовому склі у будь-який момент може призвести до випадання всього скла або його частин, що може закінчитися травмуванням та аварійною ситуацією на дорогах.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні