Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 14 грудня – чому цього дня не варто...

Свята та народні прикмети 14 грудня – чому цього дня не варто пити спиртні напої

Этот материал также доступен на русском языке
14 грудня в Україні відзначають День ліквідатора ЧАЕС. Православні вшановують пам'ять мучеників Филимона, Аполлонія, Феотиха та Аріана. Іменини відзначають Марк і Олексій. У народному календарі Филимонів день. Цього дня не потрібно залишати дітей без нагляду.

14 грудня – яке свято відзначають в Україні

14 грудня в нашій країні відзначають 14 грудня в Україні День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (День ліквідатора). Чорнобильська катастофа, що сталася у квітні 1986 року, вважається наймасштабнішою серед техногенних аварій у світі. Від людей, які ліквідовували наслідки вибухів на ядерному реакторі, залежала безпека не тільки України. Тому щороку ми вшановуємо ліквідаторів. 

Також 14 грудня святкують Всесвітній день мавп. Хоча це свято і не є офіційним, воно відоме в різних країнах світу. Святкування цього незвичайного дня почалося, як студентський жарт, але поступово свято набуло популярності. Щороку активісти організовують різноманітні заходи, присвячені мавпам: карнавали, різноманітні змагання, аукціони та освітні семінари, які покликані привернути увагу до прав тварин, медичних досліджень та захисту мавп.

14 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня православні християни вшановують мучеників Филимона, Аполлонія, Феотиха та Аріана, які загинули за свою віру в Христа під час правління імператора Діоклетіана. Аполлоній був читцем і довгий час переховувався. Він боявся тортур, а тому заплатив язичнику Філімону, щоб видав себе за нього і приніс пожертвування ідолам. Однак на Филимона зійшло осяяння і він увірував у Христа. Тоді Аполлоній відчув сором, покаявся і зізнався у своїй вірі. Їх обох катували, а потім відрізали голови. 

Аріан був правителем, який брав участь у тортурах. На могилі страчених християн він зцілився від давньої хвороби і увірував у Господа. Один із його охоронців – Феохтіх – підтримав свого господаря. Їх обох кинули помирати в море.

14 грудня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • виходити з дому невмитим – можна захворіти,
  • залишати дітей без нагляду, щоб їх не налякала нечиста, 
  • починати нові справи – вони будуть невдалими,
  • напиватися і взагалі пити алкоголь сьогодні – за прикметою, така людина може стати алкоголіком.

14 грудня – що прийнято робити цього дня

У святих Филимона, Аполлонія, Аріана і Феотиха просять зміцнити у вірі й дати сил винести життєві негаразди, моляться їм про здоров’я і душевний спокій.

У народі Філімонів день вважається одним із найнебезпечніших у році – за старих часів вірили, що в цей час всюди гуляє нечисть і остерігалися зустрічі з нею. Щоб відлякати нечисту силу, потрібно обов’язково вмитися зранку – вважається, що нечисть боїться води, а також зробити прибирання в будинку – туди, де панує порядок, злі сили не проникнуть.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з пісною олією. 

14 грудня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • погода тепла – таким буде і літо;
  • над лісом видно сині хмари – чекайте на сніг;
  • протягом дня змінюється погода – до відлиги;
  • вночі іній – до снігопаду вдень;
  • якщо сніг іде пластівцями – бути негоді;
  • іній на деревах – влітку буде багато роси;
  • собаки виють – до снігопаду;
  • вітер північний – весна буде пізньою і холодною;
  • хмари йдуть проти вітру – весна буде ранньою і теплою.

14 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Марк, Митрофан, Олександр, Іван, Євген, Михайло, Катерина, Олексій і Григорій.

За годовую подписку на газету «На пенсии» — в подарок настенный цветной календарь на 2024 год

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні