Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ якому віці можна вийти на пенсію в майбутньому році та коли...

У якому віці можна вийти на пенсію в майбутньому році та коли потрібно подати заяву

Этот материал также доступен на русском языке
Страховий стаж – це не той період, протягом якого людина фактично працювала, а той, протягом якого роботодавець сплачував за неї до Пенсійного фонду. Значення має і сума відрахувань.

Періоди трудової діяльності, наприклад, робота або військова служба, до 1 січня 2004 року також включаються до страхового стажу.

У якому віці можна вийти на пенсію у 2024 році

Громадяни України можуть вийти на пенсію після досягнення 60 років. Наразі в більшості випадків право на це мають ті, хто має страховий стаж понад 30 років. Але до 2028 року стаж буде щорічно змінюватися. Про це написало Міністерство соціальної політики України.

Згідно зі статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, щоб вийти у 2024 році потрібно мати такий стаж:

  • у 60 років – від 31 року;
  • у 63 роки – від 21 року;
  • у 65 років – від 15 років.

Раніше ми писали, кому обов’язково пройти відеоідентифікацію до Нового року.

Коли потрібно звернутися за призначенням пенсії

За даними Пенсійного фонду, громадяни, які досягли пенсійного віку, можуть звернутися за призначенням пенсії в будь-який час, зокрема в період дії воєнного стану.

Якщо людина звертається протягом трьох місяців з моменту досягнення нею пенсійного віку, то виплати будуть призначені з дня, наступного за датою настання пенсійного віку.

“Таким чином, якщо ви подаєте заяву до закінчення трьох місяців після досягнення 60 років, пенсія буде призначена з наступного дня після дня народження”, – зазначили в ПФУ.

Якщо ж звернутися після трьох місяців настання пенсійного віку, то пенсію призначать з моменту, коли ви звернулися і ви втратите частину виплат.

Наприклад, якщо вам 10 вересня виповнилося 60 років, то, щоб отримувати виплати з 11 вересня, потрібно встигнути подати документи на призначення пенсії максимально до 10 грудня. Але якщо звернутися 10 січня, то пенсію буде призначено з цього числа, і ви втратите виплати з вересня.

Як відрізняються пенсії працюючих та непрацюючих пенсіонерів: хто отримує більше і чому

Пенсіонерам встановлено щомісячну компенсаційну виплату: хто і скільки може отримати

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні