Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо втрачені документи на нерухоме майно – відповідають експерти Мін'юсту

Що робити, якщо втрачені документи на нерухоме майно – відповідають експерти Мін’юсту

Этот материал также доступен на русском языке
ВПО доводиться стикатися зі складними життєвими ситуаціями, що потребують правової допомоги – необхідність відновити документи на втрачене майно один з них. На непрості запитання ВПО під час Прямої лінії відповіли юристи безоплатної правової допомоги, міністерства юстиції України.

– Я виїхала з Бахмута, усі документи, крім паспорта, втрачені. В реєстрі їх немає. Як отримати документи на житло?

– Якщо втрачено оригінал документа, що встановлював право власності на будинок, квартиру чи іншу нерухомість, варто насамперед звернутися до нотаріуса, який посвідчував такий документ, або до органу місцевого самоврядування, який видавав такий документ, із заявою про видачу його дубліката. Це передбачено статтею 53 Закону України “Про нотаріат”.

Під час дії воєнного стану можна звернутися до будь-якого нотаріуса на підконтрольній території України. Щоб знайти нотаріуса, який працює в конкретному регіоні в умовах воєнного стану, можна скористатись переліком від Нотаріальної палати України: https://npu.ua/news/notary/ або спеціальним телеграм-ботом @NotariusUaChatBot.

Функцію з видачі дублікатів свідоцтв про право власності, взамін загублених або пошкоджених, реалізують також центри надання адміністративних послуг. Послуга є безкоштовною.

Наразі ЦНАП Бахмутської міської ради не здійснює функції з виготовлення дублікатів свідоцтв про право власності на житло через втрату первинних облікових даних. У разі відсутності можливості, отримати дублікат втрачених, пошкоджених чи зіпсованих документів, передбачена можливість подання заяви до суду.

Статтею 392 Цивільного кодексу України передбачено, що власник майна може висунути позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, що засвідчує його право власності.

В разі відсутності можливості отримати дублікат втрачених, пошкоджених чи зіпсованих документів через нотаріуса, ЦНАП, БТІ чи інших осіб, питання може вирішуватись у судовому порядку.

До відома: КП “Бахмутське БТІ” здійснює особистий прийом громадян у м. Києві за адресою: вулиця Ділова, 5А, станція метро “Олімпійська” та у м. Дніпро за адресою: вул. Макарова,1Б.

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Багато пенсіонерів не отримають підвищення виплат із початку 2024 року – у чому причина

Допомога від ООН – чому не всі пенсіонери її отримали та як це можна зробити

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні