Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЯк повернути скасовані виплати - на питання переселенців відповіли юристи прямої лінії

Як повернути скасовані виплати – на питання переселенців відповіли юристи прямої лінії

Этот материал также доступен на русском языке
Часто внутрішньо переміщеним особам доводиться стикатися зі складними життєвими ситуаціями, що потребують правової допомоги: неправомірне позбавлення виплат, необхідність дистанційно звільнитися з роботи чи відновити документи на втрачене майно.

На непрості запитання ВПО під час «прямої лінії» відповіли юристи безоплатної правової допомоги, міністерства юстиції України.

– Повернулася з-за кордону, де перебувала понад 30 днів. Отримала відмову на звернення про допомогу ВПО (матеріальну частину 2 тис. грн), але довідку переселенця дали. Через який період я зможу знову подати заяву на виплату матеріальної частини ВПО?

При поверненні з-за кордону до 1 серпня 2023 року ВПО мали право на виплату грошової допомоги, починаючи з того ж місяця, в якому подали заяву.

Якщо ви повернулись з-за кордону після 1 серпня 2023 року і вам було припинено виплати, то повторно подати заяву на їх отримання ви маєте право через шість місяців після того, як припинили отримувати допомогу.

Це передбачено Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20 березня 2022 р. № 332. Згідно з абзацом 3 пунктом 6 цього Порядку, нарахування та виплата допомоги отримувачу припиняється в низці випадків, зокрема:

  • при поверненні до покинутого місця проживання,
  • при виїзді за кордон на постійне місце проживання,
  • якщо час перебування за кордоном перевищує 30 календарних днів поспіль чи понад 60 календарних днів сукупно протягом шестимісячного періоду отримання допомоги.

Згідно з пунктом 1 Постанови КМУ від 11 липня 2023 р. №709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», із 1 серпня 2023 року виплата допомоги на проживання не продовжується внутрішньо переміщеним особам, які перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів поспіль.

– Ми молода сім’я внутрішньо переміщених осіб із Херсонської області. Батьки купили квартиру у квітні 2023 року, подарували на весілля. Ми як ВПО жили на кошти, що виплачувала держава. Тепер виплати нам забрали, і на дитину – також. Як жити, куди звертатись?

– Це питання регулює Постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам». Згідно з підпунктом 5 пункту 7, допомога не призначається внутрішньо переміщеній особі з 1 серпня 2023 року, якщо виявляється, що за три місяці перед зверненням переселенець став власником житла чи його частини, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де тривають активні (можливі) бойові дії або які є тимчасово окупованими (крім житлових приміщень, які непридатні для проживання), якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї.

Ви отримали у власність житло 23 квітня, тобто раніше трьох місяців перед зверненням, починаючи з 1 серпня 2023 року. Тому рішення про відмову у призначенні допомоги є неправомірним.

Ви можете подати підтверджувальні правовстановлюючі документи (наприклад, договір купівлі-продажу), де зазначено, що ваш будинок придбано раніше терміну, вказаного в Постанові, до органу соціального захисту населення або уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або до центру надання адміністративних послуг за місцем вашого обліку як ВПО.

Також ви можете оскаржити рішення органу соціального захисту населення у Національній соціальній службі або у судовому порядку.

Оформляла грошову виплату на батьків як тимчасово переміщених осіб ще в липні 2023 року. Отримувач – Дячук Любов Михайлівна. Заміна картки була в червні, про що одразу повідомила на «гарячу лінію». Виплат немає. Телефоную на «гарячу лінію» кожен місяць. Кажуть: «Чекайте». Реєструвалась у БФ «Право на захист», місто Київ. Чи можна знову зареєструватися, бо коштів немає?

– У Вашому випадку потрібно звертатися для з’ясування причини затримки виплат на «гарячу лінію» УВКБ ООН: 0 (800) 307-711, «гарячу лінію» Мінреінтеграції: 15-48, номер Офісу уповноваженого з питань ВПО: +38 (066) 813-62-39.

Для повторної реєстрації радимо також особисто звернутися до пункту збору даних БФ «Право на захист», місто Київ.

Я мати-одиначка з Донецької області, проживаю в Києві як переселенка. Бабуся купила мені дім на території, де не ведуться бойові дії. Він непридатний для проживання з дітьми. Мені перестали платити як матері-одиначці і як ВПО.

Із 1 серпня 2023 року допомога не призначається внутрішньо переміщеній особі, якщо вона має у власності житло або його частину, придбану щонайменше за три місяці, яке розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є тимчасово окупованими (крім житлових приміщень, які непридатні для проживання), якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї.

Це питання регулює Постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Якщо ви не згодні з відмовою у призначенні допомоги, можете надати підтверджувальні документи про те, що дім непридатний для проживання. Такі документи можуть надати органи місцевого самоврядування. Також інформацію можна отримати з Реєстру пошкодженого та знищеного майна або житлового приміщення.

З ними потрібно звернутися до органів соцзахисту або уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради чи до ЦНАПу за місцем обліку внутрішньо переміщеної особи для відновлення вам виплат. 

Я переселенка, зараз проживаю в Черкаській області. Але на три місяці виїжджала за кордон. Коли повернулася додому, з мене зняли допомогу як ВПО, хоча я приїхала до 20 липня, до вступу в дію нового закону. Чи можна мені відновити виплати?

Це питання регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Згідно з пунктом 6 Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332, нарахування та виплата допомоги отримувачу припиняється наступного місяця після того, як стало відомо про його повернення до покинутого житла. Також наступного місяця припиняється виплата допомоги, якщо в попередній місяць термін перебування за кордоном перевищив 30 днів поспіль чи більш як 60 календарних днів сукупно протягом шестимісячного періоду отримання допомоги (в окремих випадках це може бути 60 та 90 днів, відповідно за наявності обґрунтованих причин). Крім того, виплата припиняється з місяця виїзду особи за кордон на постійне місце проживання.

Отже, при поверненні з-за кордону до 1 серпня 2023 року особа матиме право на допомогу з місяця подання відповідної заяви після повернення, на загальних підставах. На допомогу можна розраховувати з 3 серпня.

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні