Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПрикмети та свята 14 листопада – чому в цей день намагалися влаштувати...

Прикмети та свята 14 листопада – чому в цей день намагалися влаштувати застілля

Этот материал также доступен на русском языке
14 листопада відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом і День маринованих огірків. У цей день вважається поганою прикметою займатися прибиранням. Православні вшановують день пам'яті апостола Пилипа. У народному календарі – Пилипів день. Іменини сьогодні справляють Василь і Анна.

14 листопада – свята, які відзначають в Україні та світі

14 листопада в Україні та в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Мета цієї події – нагадати про постійне зростання кількості хворих на цукровий діабет і популяризувати нові методи лікування та профілактики захворювання.

Цього ж дня відзначають професійне свято – День ендокринолога. Це невипадково, річ у тім, що цукровий діабет – це захворювання ендокринної системи. Ендокринологи вивчають чому і як з’являються і розвиваються ендокринні захворювання. Ключова роль відводиться синтезу і механізму дії гормонів.

Також 14 листопада з 2004 року святкують Міжнародний день логопеда. Ці фахівці вивчають причини, механізми і симптоми різних порушень мовлення. Цього дня прийнято їх вітати.

Ще 14 листопада відзначають День маринованих огірків. Хоча точне походження оригінального свята не встановлено, але воно швидко завоювало популярність майже в усьому світі. У центрі свята завжди перебувають мариновані огірки. Незалежно від того, яким чином ви вирішите відзначити цей день, не забудьте насолодитися чудовим смаком продукту, оскільки мариновані огірки – це не тільки закуска, а й частина нашої культурної спадщини.

14 листопада 2023 року – церковне свято за новим календарем

Цього дня Православна церква України вшановує пам’ять святого Пилипа, одного з дванадцяти апостолів. Пилип був дуже освіченою людиною, присвятив життя вірі та мав дар чудотворення. Загинув апостол у віці 87 років – він разом із супутником Варфоломієм був страчений за проповідь – їх розіп’яли вниз головою. Зараз мощі святого зберігаються в храмі Дванадцяти Апостолів.

14 листопада – заборони цього дня

Цього дня здавна люди дотримувалися низки заборон, вважалося, що не можна:

  • сумувати і скаржитися на долю;
  • займатися прибиранням, щоб разом зі сміттям не винести з дому удачу;
  • ходити в ліс, особливо самому;
  • займатися рукоділлям;
  • проводити будівельні та ремонтні роботи.

14 листопада – традиції 

До апостола Пилипа звертаються по зцілення від недуг, особливо від очних, по допомогу в печалі та скорботі.

У Пилипів день починається 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 25 грудня. На Заговіння намагалися відпочивати і влаштовувати багаті застілля, щоб набратися сил перед довгим постом.

14 листопада – народні прикмети 

З давніх-давен за природними явищами 14 листопада люди судять про погоду і майбутню зиму та весну:

  • тепло весь день – зима не буде суворою;
  • бруд і вогкість – чекай наприкінці січня холоду.
  • похмурий день – у травні буде погана погода;
  • дощ пішов – у майбутньому році вродить пшениця;
  • іній вранці на деревах – чекай багатий урожай вівса.

У Пилипів день існував звичай виносити їжу для домовика за межі будинку і просити його вберегти худобу взимку. До цього часу за старих часів намагалися заготовити і закупитися на зиму, оскільки після Пилипового дня дороги ставали непрохідними.

14 листопада – іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Пилип, Василь, Анна, Петро, Григорій, Микола, Олександр, Федір, Гавриїл, Михайло.

Почалася передплата на 2024 рік:  передплачуємо газету «На пенсії» не виходячи з дому

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні