Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовини13 листопада: свята і традиції – чому сьогодні прийнято ліпити вареники та...

13 листопада: свята і традиції – чому сьогодні прийнято ліпити вареники та пельмені

Этот материал также доступен на русском языке
13 листопада відзначають Всесвітній день доброти і День народження сосиски. Цього дня вважається поганою прикметою приймати будь-які подарунки як винагороду за свою працю. Православні вшановують день пам'яті святого Іоанна Златоуста. Іменини сьогодні справляють Іван і Герман.

13 листопада – які свята відзначають в Україні та світі

13 листопада відзначають Всесвітній день доброти. Свято заснували в Японії 1998 року, його ініціатором став Всесвітній рух за доброту. Мета Дня доброти в тому, щоб доброта стала стандартом для нашого суспільства. Цього дня заведено висловлювати вдячність оточуючим і помічати тих, хто цього потребує.

Ще 13 листопада відзначають Міжнародний день сліпих. ВООЗ заснувала це свято 1984 року в річницю народження Валентина Гаюї, відомого педагога, який заснував кілька шкіл і підприємств для сліпих, а також уперше створив свій метод навчання сліпих за допомогою вигаданого ним шрифту і першу у світі книгу для сліпих. Головна мета Міжнародного дня сліпих полягає в приверненні уваги до людей, які втратили зір.

Також 13 листопада Всесвітній день сиріт, метою якого вважається підвищення обізнаності про кількість дітей у світі, у яких немає батьків. Фонд Stars Foundation створив цей день, щоб мотивувати людей допомагати сиротам.

Крім того, 13 листопада у світі відзначають День народження сосиски. В 1805 року цього дня віденський м’ясник Йоганн Ланер створив першу сосиску із суміші яловичини та свинини, і цей склад відтоді вважається класикою. Вітаємо сьогодні всіх зі святом і пропонуємо потішити себе та близьких порцією смачних сосисок.

13 листопада – церковне свято в Україні за новим стилем

Українські православні 13 листопада за новим церковним календарем вшановують пам’ять Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського, який отримав своє прізвисько за свій талант проповідника. Але запам’ятався святитель не тільки своїми проповідями – він допомагав будувати лікарні, створював благодійні установи. Однак, священнослужитель потрапив у немилість до імператора Аркадія, який відправив Златоуста на заслання, де той і помер 407 року. Нині мощі святого перебувають у соборі Святого Георгія Побідоносця, поруч із мощами Григорія Богослова і Василя Великого. 

13 листопада – що не можна робити

У це церковне свято не можна:

  • лихословити – за цими словами Бог не чує молитви;
  • пліткувати і розпускати чутки – можна самому стати їхньою жертвою;
  • відмовляти в допомозі або милостині, якщо про це просять.

Також цього дня не варто приймати будь-які подарунки як винагороду за свою працю, оскільки Іоанн Златоуст був безкорисливою людиною, і всі справи його були благодійними.

13 листопада – давні традиції

Цього дня Іоанну Златоусту моляться про допомогу в навчанні, просять зцілити від важких недуг, здолати бідність, а також покарати хабарників і ошуканців.

Наші пращури цього дня зранку йшли до храму, а потім ліпили вареники та пельмені про запас усією родиною. Люди вірили, що чим більше зліпиш і з’їси вареників і пельменів на Златоуста, тим вдалішим буде рік, хвороби обійдуть стороною, а гроші не залишать дім.

Також вважається, що цього дня добре вирішувати справи, пов’язані з поїздками – дорога буде успішною.

Популярними в Україні були ворожіння на варениках. Під час ліплення в них додавали особливі начинки, які символізували різні речі: 

  • сіль – гіркота, 
  • цукор – радість, 
  • монетка – багатство, 
  • горох – відпочинок, 
  • огірок – здоров’я. 

13 листопада на вулицю люди намагалися не виходити – вважалося, що на вулиці дмуть вітри, які можуть здатні принести хворобу людині і продути спину. 

13 листопада – прикмети за погодою

За прикметами дня орієнтувалися, якими будуть погода найближчим часом і зима:

  • дрібний дощ – негода затягнеться надовго;
  • сильний вітер – чекай похолодання;
  • зірки яскраві на нічному небі – зима прийде без сльоти та сильних морозів;
  • горобці цвірінькають – ще прийде тепло;
  • снігурі почали співати – скоро грянуть морози;
  • іній і дощ – буде гарний урожай наступного року.
  • ворони голосно каркають – до відлиги;
  • в улові рибалки вся риба дрібна – зима буде теплою і мокрою.

Вважається, що з цього дня вся природа завмирає і занурюється в сон.

13 листопада – хто святкує іменини 2023 року

Іменини сьогодні за новим церковним календарем відзначають Антон, Герман, Іван, Никифор, Кіндрат, Леон.

Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні