Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовини9 листопада: свята та прикмети – чому сьогодні не можна стригти волосся

9 листопада: свята та прикмети – чому сьогодні не можна стригти волосся

Этот материал также доступен на русском языке
9 листопада відзначають Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Цього дня вважається поганою прикметою відмовляти в допомозі, тим хто про неї просить. Православні вшановують день пам'яті преподобної Матрони Константинопольської. У народному календарі – Матрона зимова. Іменини сьогодні справляють Ілля та Віктор.

9 листопада – які свята відзначають в Україні та світі

9 листопада в нашій країні святкують Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Свято було започатковано президентським указом 2000 року, щоб зберігати і просувати українську культуру і мистецтво, розвивати національну ідентичність і традиції. Майстри та діячі культури передають свої знання та вміння наступним поколінням.

Також цього дня відзначають Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. Подію створили в пам’ять про сумнозвісну “Кришталеву ніч” 1938 року, коли німецькі нацисти влаштували полювання на євреїв та їхню різанину.

Ще 9 листопада – Всесвітній день курки, який проводять у другий четвер листопада. Свято придумали, щоб підкреслити виняткову роль, яку відіграють кури в харчовій промисловості, будучи цінним джерелом білка для багатьох жителів планети. 

Крім того, цього дня відзначають Всесвітній день якості, в який сумлінні виробники влаштовують виставки і проводять різноманітні заходи на підтримку принципів якості вироблених товарів і послуг.

9 листопада 2023 року – яке сьогодні церковне свято за новим стилем

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобної Матрони Константинопольської. Матрона пішла від чоловіка в чоловічий монастир, видавши себе за євнуха. Коли її таємницю розкрили, їй довелося тікати – спершу до Єрусалима, потім на гору Синай і звідти – в Берит. Тут свята стала засновницею жіночого монастиря. Пізніше вона повернулася до Константинополя і там заснувала ще один монастир, де й прожила до самої смерті у віці 100 років.

Икона Божией Матери Скоропослушница

Також сьогодні 9 листопада вшановують пам’ять чудотворної ікони Божої Матері “Скоропослушниця”, яка зберігається в монастирі Дохіар на горі Афон. Ікона відома історією дивовижного зцілення одного з ченців. Одного разу повз ікону із запаленою скіпкою проходив монастирський кухар. Раптово голос попросив не ходити повз, щоб не коптити ікону. Кухар знехтував знаменням і незабаром осліп. Він розкаявся перед іконою і в результаті вилікувався, а незабаром почув той самий голос, який назвав образ “Скоропослушницею”. Вважається, що ікона виявляє швидку милість і швидко виконує прохання тих, хто до неї звертається.

9 листопада – що заборонено робити цього дня

Здавна на Матрону Зимову заборонено робити певні речі:

  • намічати важливі зустрічі – все може піти криво-косо;
  • стригти волосся – можна вкоротити своє здоров’я;
  • багато говорити говорити – краще більше часу приділити роздумам;
  • відмовляти в допомозі, тим хто про неї просить – можна загрузнути в боргах. 

9 листопада – давні традиції

Вважається, що Свята Матрона захищає дітей від недуг і допомагає знайти зниклих близьких. Ікона “Скоропослушниця” позбавляє сліпоти, глухоти і кульгавості. До неї звертаються з проханням вирішити складні життєві ситуації. Люди вірять, що молитвою “Скоропослушниці” рятувалися від полону і виживали під час корабельних аварій. 

У це свято добре миритися, пробачивши всі образи. Також люди перебирали свої речі і віддавали непотрібні нужденним.  Вважалося, якщо позбутися непотрібних речей, то минуле не тягнутиме назад. Але дуже важливо цей одяг добре випрати і вичистити перед цим, щоб не накликати на себе нещастя.

9 листопада – прикмети за погодою

Цього дня наші пращури помічали, як змінюється природа і судили з цього, яка на них чекає погода:

  • туман ліг уранці – ще кілька тижнів буде тепло;
  • іній вкрив гілки – мороз прийде через кілька днів;
  • сніг лежить на мокрій землі – весна прийде рання й тепла;
  • дощ пройшов – буде великий урожай пшениці.

9 листопада – іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають: Костянтин, Дмитро, Олексій, Ілля, Тимофій, Віктор, Йосип, Антон та Іван. 

Відкрито передплату на газету «На пенсії» – як легко оформити її в інтернеті

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні