Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнським водіям готують нове сезонне покарання – попастися може кожен

Українським водіям готують нове сезонне покарання – попастися може кожен

Этот материал также доступен на русском языке
Народні депутати пропонують запровадити новий «сезонний» штраф для власників авто, щоб зменшити кількість аварій на автошляхах.

На розгляд до Верховної Ради внесено відповідний законопроект за №8369.

Раніше ми розповідали, що пенсіонери та молодь можуть одержати штраф у сумі до 40 тисяч гривень.

Так, нардепи хочуть посилити покарання за використання шин не за сезоном, пояснюючи це тим, що багато водіїв, наприклад, можуть усю зиму їздити літньою гумою.

У законопроекті йдеться про те, що найбільша кількість ДТП відбувається пізно восени та ранньою зимою. У цей період аварійність зростає тому, що відбувається зледеніння дороги. Адже під час холодів поверхня літніх покришок твердіє, втрачає зчіпні властивості. Зимові покришки мають м’якшу гуму, що дозволяє їм краще триматися дорожньої поверхні. Це створює дуже суттєві проблеми для учасників дорожнього руху, пішоходів та органів, які відповідають за безпеку руху.

Але є шляхи зниження дорожньо-транспортного травматизму, які вже зарекомендували свою ефективність в інших країнах. Реалізація яких дозволила зменшити показники смертності на автомобільних дорогах. Так, в Австрії, Чехії, Німеччині та інших країнах Європи діють закони, які роблять наявність зимової гуми обов’язковою та встановлюють терміни зміни шин. Відсутність необхідних шин на автомобілі в обумовлену пору року в цих країнах є грубим порушенням правил дорожнього руху та карається штрафами.

Правила дорожнього руху в Україні не вказують, коли міняти шини на зимові в автомобілях. Кожен водій має сам потурбуватись цим питанням, адже своєчасна заміна шин може вберегти від потрапляння в ДТП або навіть врятувати життя. Виробники гуми рекомендують замінювати літню гуму на зимову після того, як середньодобова температура повітря триматиметься нижче плюс 7 градусів. Саме за такої температури літня гума втрачає свої експлуатаційні властивості (твердіє), що призводить до погіршення зчеплення з дорогою.

Проектом акту пропонується:

  • визначити, що з 1 листопада по 31 березня не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів, що мають максимальну технічну допустиму масу не більше 3,5 тонн, не обладнані всесезонними та/або зимовими покришками на всіх колесах транспортного засобу.
  • з 1 листопада по 31 березня не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів, що мають максимальну технічно допустиму масу понад 3,5 тонни, які не обладнані зимовими шинами на всіх колесах транспортного засобу.

Крім цього, пропонується встановити адміністративну відповідальність за керування транспортним засобом, який не обладнаний сезонними шинами.

Слід зазначити, що законопроект було внесено до Ради ще на початку поточного року і поки що жодних рішень не ухвалено, але це зовсім не означає, що потрібно нехтувати заходами безпеки. Рано чи пізно законопроект буде ухвалено і за порушення українцям загрожуватимуть штрафи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні