Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДачаНе використовуйте кухонну сіль на городі – це може призвести до фатальних...

Не використовуйте кухонну сіль на городі – це може призвести до фатальних наслідків

Этот материал также доступен на русском языке
Наука стверджує, що дія кухонної солі на ґрунт скоріше негативна, ніж корисна, проте чимало городників застосовують її досі.

Кухонна сіль – це сполука натрію і хлору, які умовно необхідні рослинам. Натрій підвищує накопичення цукрів і зимостійкість, а хлор бере участь в енергетичному обміні та позитивно впливає на поглинання корінням кисню. 

Раніше ми писали про те, що листовий субстрат – дешеве і робоче добриво.

Як використовують кухонну сіль на городі

При внесенні кухонної солі в ґрунт хлор швидко вимивається, а натрій залишається і накопичується в ґрунті, згубно впливаючи на його склад.

Невеликої кількості натрію потребують:

  • буряк, 
  • капуста, 
  • цибуля,
  • часник.

Натрій покращує лежкість і смакові якості плодів. Але цю потребу краще заповнювати підживленням калійними добривами. 

Для боротьби з цибулевою та капустяною мухами овочівники поливають розчином кухонної солі цибулю, часник і капусту. Це дає певний ефект, проте концентрація розчину не повинна перевищувати 20 грамів на 10 літрів води. При внесенні ударних доз – до 500 грамів – кухонної солі в ґрунті загине все живе, що відповідає за родючість. На виправлення проблеми підуть роки і тонни органіки. 

Що використовувати як підживлення для овочів

Краще наприкінці вегетації перераховані вище культури підживити калійними добривами. Це поліпшить смак і лежкість плодів при зберіганні, але доза калійних добрив теж не повинна перевищувати 20 грамів на 10 літрів води. 

У першу половину вегетації непогано підживити всі городні культури гуматами натрію. Під час розчинення у воді вони утворюють гумінові комплекси, які активізують діяльність мікроорганізмів, прискорюють і регулюють обмін речовин у тканинах рослини, підвищують стійкість до хвороб і впливу несприятливих чинників.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні