Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають 27 жовтня – чому цього дня не варто давати...

Які свята відзначають 27 жовтня – чому цього дня не варто давати гроші в борг

Этот материал также доступен на русском языке
27 жовтня в Україні та в усьому світі відзначають День шампанського і Свято примхливих співробітників. У цей день вважається поганою прикметою порушувати дані обіцянки. Православні вшановують день пам'яті преподобного Нестора Літописця.

Які свята відзначають 27 жовтня в Україні

Цього дня святкують Всесвітній день шампанського, вважається, що знаменитий напій з’явився саме 27 жовтня. У цей день не соромно випити келих-другий ігристого.

Сьогодні в багатьох країнах відзначають День плюшевого ведмедя. Виявляється, 27 жовтня було пошито перше ведмежа Тедді, якого так назвали на честь американського президента Теодора Рузвельта. Іграшка настільки сподобалася публіці, що її стали випускати масово, і вона швидко завоювала популярність.

Також 27 жовтня святкують День примхливих співробітників. Цього дня дозволяти своїм колегам бути примхливими, якщо їм так подобається. Можна навіть покапризувати разом із ними – сьогодні саме такий шанс, скористайтеся ним.

Ще сьогодні в Україні та світі відзначають Всесвітній день лемура. Свято придумали ще 2014 року на Мадагаскарі, де живуть ці унікальні тварини. 

Крім того, 27 жовтня – Всесвітній день трудотерапії. Свято ініціювали 2010 року для поширили інформацію про важливість цього лікувального методу. 

Яких святих вшановує церква 27 жовтня

Православні України цього дня, згідно з новим церковним календарем, вшановують преподобного Нестора Літописця Печерського

Святий відомий, як упорядник знаменитого літопису “Повість минулих літ”, який і досі вважається одним із найважливіших творів у світовій культурі. Нестор також прославився як автор билин про князя Володимира і Хрещення Русі, життєписів інших слов’янських угодників. Мощі святого Нестора зберігаються в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. 

Що заборонено робити 27 жовтня

Наші предки вважали, що цього дня не можна:

  • сперечатися і вступати в конфлікти – вони легко можуть перерости в гучний скандал;
  • думати про погане – погані думки можуть збутися;
  • давати гроші в борг – нескоро отримаєш їх назад.

Однією з важливих заборон вважається порушення даної цього дня обіцянки. Наші предки вірили, що покарання за це не змусить на себе чекати, навіть якщо випадково забути про обіцянку.

Яких традицій дотримуються 27 жовтня

Святий Нестор Літописець вважається покровителем працівників “пера” та істориків. Цього дня до Нестора звертаються по допомогу в навчанні та науковій роботі. 

За старих часів 27 жовтня було прийнято давати важливі зароки. Наші предки вірили, що якщо виконати свою обітницю, то здійсниться заповітне бажання. 

До цього дня прагнули завершити розпочаті справи і повернути борги. Цей день вважався дуже підходящим для рукоділля. Жінки ткали або вишивали, намагаючись робити роботу в абсолютній тиші.

Невдалим вважається день для далеких подорожей, наші предки вірили, що так можна надовго застрягти в дорозі.

Які є народні прикмети на 27 жовтня 

За погодою цього дня наші пращури судили про те, які на них чекають весна і літо, і робили прогнози про майбутній урожай:

  • на вулиці болото і сльота – рік буде багатим на врожай;
  • небо всипане зірками – врожай буде рясним;
  • сніг припорошив землю – травень буде холодним;
  • горобина вродила багато ягід – літо вийде непогожим;
  • качки або гуси плавають по воді – тепло ще затримається.

Хто відзначає іменини 27 жовтня 

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Миколай, Іван, Максим, Марк, Сергій, Афанасій, Степан. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні