Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята, прикмети та іменини 17 жовтня в Україні – чому цього дня...

Свята, прикмети та іменини 17 жовтня в Україні – чому цього дня не можна митися

Этот материал также доступен на русском языке
17 жовтня в Україні відзначають День яскравого одягу і Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів. Цього дня категорично не можна митися. Православні вшановують день пам'яті пророка Осія.

17 жовтня в Україні відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів, створений ООН. На думку організації, сьогодні потрібно привертати увагу до складнощів життя незаможних, а їм самим – привселюдно заявляти про свої проблеми, щоб викорінити бідність у світі. 

Також цього дня відзначають День яскравого одягу, Всесвітній день співу та Всесвітній день донорства і трансплантації органів.

Церковні свята 17 жовтня

Цього дня Православна церква України вшановує пам’ять пророка Осія, преподобномученика Андрія Критського, а також безсрібників Косми і Даміана Аравійських.

Пророк Осія був одружений з блудницею, закликав ізраїльтян покаятися і повернутися до Бога. Він передбачив прихід Месії, залишені ним записи увійшли до Книги маленьких пророків у Старому Заповіті.

Що не можна робити 17 жовтня

Цей день наші предки вважали вкрай невідповідним для миття, особливо голови. На їхню думку, банні процедури “змивали” захист від недуг. Теж саме стосувалося і домашніх тварин. 

Також вони уникали:

  • Починати нову роботу – вона не буде успішною.
  • Ділитися з незнайомими людьми радістю – так можна накликати нещастя.
  • Влаштовувати весілля – на такі пари чекали тільки сварки і скандали.

Що прийнято робити 17 жовтня

Цього дня наші предки традиційно опікувалися колесами своїх засобів пересування. Їх знімали, приводили до ладу і змащували. Вважалося, що якщо 17 жовтня колеса скриплять, то хорошого врожаю овочів чекати не доведеться.

Жінки займалися вишивкою рушників та одягу. Дівчата цього дня робили приворот бажаного нареченого. Для цього на виворітній стороні наволочки вишивали його ім’я і лягали спати саме на цю подушку. 

Народні прикмети 17 жовтня

За погодою цього дня наші предки робили такі висновки:

  • рясна павутина навколо – буде тепло;
  • гучне уханье сов – морози вже на порозі;
  • мінлива погода – попереду часті зміни тепла і холоду;
  • кіт, що спить цілий день, – скоро настануть холоди;
  • побілілі зайці – зима ось-ось нагряне.

Також вважалося, що якщо до полудня не вийшло сонце, наступний тиждень буде дощовим.

Іменини 17 жовтня

День Ангела сьогодні відзначають Віринея (Вероніка), Володимир, Павло, Стефан (Степан), Михайло, Василь і Дмитро. Не забудьте привітати іменинників із цим днем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні