Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниБабиного літа можна не чекати – несподіваний прогноз синоптиків

Бабиного літа можна не чекати – несподіваний прогноз синоптиків

Этот материал также доступен на русском языке
Перший сніг очікується вже в листопаді, попереджає метеорологиня Вазіра Мартазінова.

Цього жовтня середньомісячна температура на заході України сягне 12 – 13 ⁰С. В інших частинах України очікується ще тепліша погода з температурою +14 – 15°. Про це розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди УкрДМІ Вазіра Мартазінова.

В Україні будуть дві температурні зони

За словами метеорологині, “бабиного літа” в класичному розумінні, коли після похолодання погода стає теплішою на один-два тижні очікувати не варто. Цей погодний цикл залишився в минулому, вважає експерт. 

“Те, що ми проживаємо зараз – наш новий клімат, який став рівнішим, тож не варто очікувати “бабиного літа” – насолоджуйтеся кожною теплою хвилиною вже зараз”, – радить Мартазінова. “Листопад буде “і вашим, і нашим” – наполовину теплим, наполовину прохолодним”.

Зима, за прогнозом, буде теплою. Перший сніг можна очікувати вже в листопаді, але він довго лежати не буде.

З 2005 року ми живемо в новій смузі клімату, пояснює Мартазінова.

“Я його називаю сучасним. Якщо подивитися тренд із 2005 року, то грудень потеплішав, і суттєво – на 2 градуси. Отже, як би ви не очікували холодів, піднімайте ваші очікування на +2 градуси щодо ваших дитячих спогадів про зиму. Грудень буде дуже теплим”, – пророкує Мартазінова.

А ось січень буде холоднішим, впаде температура, циркуляція повітря стане активнішою, і в Україну прийдуть холоди. Лютий, на думку Мартазінової, “поступово перестає бути зимовим місяцем” і буде теплим.

Восени опади на частині території України (позначена синім кольором) будуть на 120 – 150% вищими за норму, яка становить 40 – 50 мм.

Карта опадів на жовтень 2023 року

На території, позначеній зеленим кольором, очікуються опади у 80% – 100% від норми, ближче до 80%. Жовтий колір позначає територію, де очікуються разові опади. Плавних переходів не буде – на Сумщині буде сухо, а Чернігів заливатимуть дощі. Хоча зазвичай має бути “перехідна” зелена зона.

Опади в зимові місяці будуть у межах норми. За таких температур слід очікувати сніг, мокрий сніг і дощ. Якщо сніг перед холодами й випаде, то невдовзі розтане, адже температура підвищуватиметься. Південний схід України в лютому буде позбавлений опадів.

“Усі наші зими будуть такого характеру – мороз приходитиме, але є глобальне тло – потепління, яке не даватиме йому розвиватися”, – резюмувала Мартазінова.

Нове на сайті