Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСільським жителям почали виписувати штрафи від 3000 до 6000 гривень: за що...

Сільським жителям почали виписувати штрафи від 3000 до 6000 гривень: за що карають

Этот материал также доступен на русском языке
Із настанням осені дедалі більше українців почали наводити лад на своїх присадибних ділянках. Багато хто забуває про популярне порушення, яке загрожує серйозним штрафом.

Йдеться про спалювання сухої трави, бур’янів, листя та гілок. Це не тільки шкодить екології та здоров’ю, але також в Україні передбачено чималі штрафи за такі дії, пише ТСН.

Раніше ми розповідали, що в Україні почали штрафувати водіїв із сіл.

Чому не можна спалювати траву та листя, як це шкодить здоров’ю?

Під час спалювання листя, трави та бур’янів разом із димом вивільняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. Без доступу кисню з тліючого листя або трави виділяється бензопірен, який викликає онкологічні захворювання. З димом у повітря також вивільняються діоксини, які можуть спричинити проблеми з репродуктивним здоров’ям та розвитком, ураження імунної системи, гормональні порушення та рак.

Що стосується навколишнього середовища, то під час спалювання листя чи трави руйнується ґрунтовий покрив і всі поживні речовини. З листям згоряють і корисні комахи, і насіння, і коріння рослин. А ще, родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через п’ять-шість років.

Які штрафи передбачені за спалювання трави та листя?

Спалювання листя і трави може закінчитися не тільки адміністративною, а й іноді кримінальною відповідальністю. Це порушення низки правил у сфері благоустрою населених пунктів, а також закону “Про охорону атмосферного повітря”.

  • За спалювання сухої трави та листя передбачено штраф від 3060 до 6120 грн.
  • В той же час, для посадових осіб такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.
  • Якщо спалювання відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить від 6120 до 12240 грн (для посадових осіб – від 21420 до 30600 грн).
  • За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, уздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – 90 000-150 000 грн.
  • Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Слід зазначити, що спалювання сухостою під час військового стану може бути прирівняно до диверсій. У березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти засад нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином, у статті 113 “Диверсія” до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема суху рослинність.

Нове на сайті