П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнським жінкам загрожують штрафи до 1700 гривень: за що каратимуть

Українським жінкам загрожують штрафи до 1700 гривень: за що каратимуть

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Якщо жінки не стануть на військовий облік із 1 жовтня, то їм загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність.

Нюанси законодавства пояснює юрист Галина Токмач.

З 1 жовтня стати на облік повинні жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту.

Галина Токмач пояснила, що роботодавці мають повідомити ТЦК та СП про своїх робітниць, які мають відповідну освіту. Військкомат може викликати жінок через роботодавців.

За неявку до військкомату на виклик без поважних причин загрожуватиме адмінстративна відповідальність за порушення правил військового обліку згідно з ч.2 ст.210 КУпАП (штраф 850-1700 грн), а за ухилення від військового обліку – навіть кримінальна за ст.337 КК України (ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК та СП, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року).

Юрист зазначила, що взяття на військовий облік не означає, що жінку одразу відправлять на фронт.

У будь-якому випадку взяття на військовий облік не означає мобілізацію… Тим більше, також не варто забувати про ВВК (можливо, ви взагалі за станом здоров’я непридатні до військової служби)”, – резюмувала вона.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні