Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДачаВ Україні вперше виявлений небезпечний карантинний шкідник: які рослини під загрозою

В Україні вперше виявлений небезпечний карантинний шкідник: які рослини під загрозою

Этот материал также доступен на русском языке
Фахівці Держпродспоживслужби під час проведення обстежень уперше виявили карантинного шкідника відсутнього на території України – жовто-бурого мармурового клопу.

Осередок шкідника було виявлено на території міста Запоріжжя у Дніпровському районі на земельній ділянці в межах вулиці Верхня, вулиці Незалежної України, проспекту Соборної Запорізької області, повідомляє Держспоживслужба.

Було відібрано зразки, спрямовані на фітосанітарну експертизу (аналізи) до державної установи «Запорізька обласна фітосанітарна лабораторія», де й встановлено видову приналежність виявлених комах. Після отримання висновку фітосанітарної експертизи (аналізів) було запроваджено карантинний режим щодо Halyomorpha halys на території міста Запоріжжя на загальній площі 2,46 га та затверджено план фітосанітарних заходів щодо локалізації та ліквідації цього карантинного шкідника.

Які культури пошкоджує жовто-бурий клоп?

Жовто-бурий мармуровий клоп – широкий поліфаг, що ушкоджує понад 100 видів рослин.

Серед сільськогосподарських культур слід зазначити такі як спаржа, соя, сорго, боби, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох, нут, огірок, помідор, перець, квасоля та баклажан. Імаго та личинки харчуються одними і тими ж видами рослин. Імаго віддають перевагу незрілим плодам, тоді як німфи харчуються молодими пагонами, листям, стеблами і фруктами.

Живлячись комахами H. halys (жуки та личинки) проколюють хоботком шкірку плодів, молоду кору на пагонах або листовій поверхні.

Потім вони впорскують спеціальні травні ферменти, які зріджують рослинні тканини, після чого висмоктують зріджені поживні речовини. Такий тип харчування шкідника призводить до виникнення некрозів на плодах та ушкодження листя, а отримані ушкодження роблять рослини більш чутливими до вторинних інфекцій. У більшості випадків таке харчування імаго та личинок робить фрукти непридатними для продажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні