Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниКолишніх цін уже не буде: два улюблені продукти українців почали стрімко дорожчати

Колишніх цін уже не буде: два улюблені продукти українців почали стрімко дорожчати

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти повідомили про подорожчання курятини і яєць. Ціни на ці продукти вже почали рости, але в найближчий час буде ще більше здорожчання продукції птахівництва.

Про те, що відбувається у виробництві курятини і на ринку енергоносіїв, розповів виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко.

Так, за словами Сергія Карпенка, у минулому році війна нанесла досить відчутний удар по птахівницькій галузі. Птахівники були вимушені різко скоротити обсяги виробництва. Весною не були закладені яйця на інкубацію, а тому не відбулося оновлення поголів’я, що різко відобразилося на обсягах виробництва.

Але зараз, на другому році війни, птахівнича галузь приходить у себе, і сьогодні вона вже повертається до довоєних обсягів виробництва. Але тут виробників чатувала нова біда – тотальне здорожчання енергоносіїв. Знаючи, що уряд готує українським виробникам один ціновий “сюрприз” за іншим, птахівники попереджували, що нова вартість енергоносіїв завдасть дуже сильного удару по їхній галузі. Саме так і сталося.

Нагадаємо, що з 1 липня зросли ціни на електроенергію для промисловості.

«У структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деякі види продукції – до 30%», – відзначив Сергій Карпенко і додав: – Оскільки власні резерви збереження зростання відпускних цін вже вичерпані, підвищення цін на електроенергію виробники будуть намагатися переводити на кінцевих споживачів продукції”.

Також з 1 липня уряд повернув довоєнні податки на паливо, збільшив НДС і повернув акциз. У підсумку вартість пального з початку липня до кінця серпня зросла на треть.

«Здорожчали  абсолютно усі товари і послуги, у виробництві яких є використання палива, що знову же викликало ціпну реакцію на збільшення вартості складових собівартості виробництва м’яса і яєць», – констатує виробник.

Сергій Карпенко вважає, що подальше зростання цін на складові собівартості продукції птахівництва ставить під загрозу не тільки здатність виробляти продукцію, але й взагалі існування галузі птахівництва та продовольчу безпеку держави.

Раніше ми розповідали, що буде з цінами на продукти: в уряді затвердили нове рішення.

Джерело: Агропортал

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні