Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні хочуть скасувати держрегулювання тарифів на поштову доставку українських газет

В Україні хочуть скасувати держрегулювання тарифів на поштову доставку українських газет

Этот материал также доступен на русском языке
У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з АТ "Укрпошта" намагаються зняти чинне державне регулювання тарифів на прийом та доставку вітчизняних періодичних видань за підпискою. А це призведе до підвищення тарифів на передплату періодичних видань.

Скасування чинного регулювання тарифів передбачено відповідним проектом наказу Міністерства, оприлюдненим 1 вересня. Редакції українських газет уже отримують повідомлення від регіональних дирекцій “Укрпошти” про ймовірне суттєве зростання поштових тарифів на підписку 2024 року.

Про це повідомив глава Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

НСЖУ закликає не відмовлятися від існуючого урядового регулювання тарифів на доставку української преси, адже доступна вартість друкованих ЗМІ є особливо важливою в умовах війни. При цьому в НСЖУ закликають уряд пріоритетно відреагувати на критичну ситуацію, спричинену масовим звільненням листонош у другому півріччі цього року. На гарячу лінію Спілки журналістів з серпня надійшло майже 800 скарг від громадян, представників місцевої влади, листонош та видавців на масштабне закриття поштових відділень, звільнення листонош, брак преси та недоступ до поштових послуг.

“Отримали нові тарифи від Укрпошти: доставка 17,33 грн (з 8,50 грн). Оформлення передплати на 1 місяць – 5 грн, 3 –10 грн, 6 –14 грн, 12 – 22грн !!! !”, – обурюється головний редактор газети “Рідний край” із Павлограда Володимир Сторчаков.

Проект наказу Мінінфраструктури передбачає, що “Укрпошта” зможе самостійно, без погодження з Урядом, без державних експертиз переглядати тарифи на поштову доставку преси. Газетники стурбовані тим, що проект Наказу лобіює виключно інтереси “Укрпошти” і, за умов її фактично монопольного становища, може спричинити зловживання з боку цього акціонерного товариства. Збільшення вартості поштової доставки вітчизняних медіа призведе до збіднення і так небагатих людей. Воно також призведе до подальшого зниження тиражів друкованих медіа. Особливо критична ситуація з недоступністю української преси на прифронтових територіях, де газети часто є єдиним джерелом масової інформації.

“Державне регулювання тарифів на прийом та доставку періодичних друкованих видань за передплатою є одним з елементів урядового контролю за діями поштового оператора та визнанням того, що вартість поштової доставки має бути доступною для українців. Практика останніх років показує, що Уряд постійно підтримував пропозиції “Укрпошти” за тарифами, і вони постійно зростали, але процедура цього зростання дозволяла друкованим виданням прогнозувати свою роботу і зберігати відносну фінансову стійкість з поштовою доставкою (викликаних, зокрема, масовим звільненням листонош), на межу повного знищення”, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томиленко.

Проект скасування тарифів на поштову доставку періодичного друку зараз проходить громадське обговорення. Національна спілка журналістів вже передала свої висновки Федерації профспілок України та пропонує не погоджувати проект Наказу, запропонувати Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури продовжити термін дії попереднього Наказу на 2024 рік та створити робочу групу з представників Міністерства, “Укрпошти”, Національної спілки журналістів України, Федерації профспілок України для напрацювання проектів законодавчих актів щодо підписки та доставки друкованих медіа.

Пост Сергія Томіленка у Фейсбуці коментують журналісти, видавці, які повністю підтримують рішення НСЖУ. Коментатори вважають, що у воєнний час “політика невтручання” держави просто неприпустима, а також йдеться про збереження ідеологічної безпеки країни, що зараз вкрай важливо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні