П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовини12 вересня – Артамона Змійовика: що не можна робити у цей день

12 вересня – Артамона Змійовика: що не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
12 вересня 2023 року – це вівторок. Сьогодні відзначають Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй зі співробітництва Південь-Південь та День в'язання гачком. Православна церква вшановує пам'ять священномученика Автонома Італійського, єпископа.

12 вересня відзначають Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй зі співробітництва Південь-Південь. У 1974 році ООН затвердила створення особливого підрозділу відповідно до Програми Розвитку ООН для сприяння технічному співробітництву між державами, що розвиваються. Саме ця ініціатива і стала причиною створення головного координаційного органу співробітництва Південь-Південь та тристороннього співробітництва на міжнародній арені в рамках системи ООН – Управління ООН зі співробітництва Південь-Південь.

Також на цей день випадає Міжнародний день в’язання гачком. Офіційне свято всіх майстрів із в’язання світу. Документально підтверджено, що техніка в’язання гачком з’явилася на початку ХІХ століття. І цей процес став популярним серед усіх верств суспільства.

Яке 12 вересня церковне свято?

12 вересня православна церква вшановує священномученика Автонома, який був єпископом в Італії. Під час гоніння на християн імператора Діоклетіана він залишив країну і оселився у Віфінії, у містечку Сорея біля  Корнілія.

У народі цей день називали Артамона Змійовика.

Традиції та обряди 12 вересня

На Артамона мисливці збираються на полювання. Цей день для них вважається особливо важливим, тому що будь-яка підстрелена дичина обіцяє удачу у всіх справах. А прості люди, навпаки, не думають про прогулянки і походи лісом через страх зустрічі зі зміями.

Цього дня збирають горобину та готують з неї різні напої та частування.

Що не можна робити на Артамона

Під забороною походи до лісу. Також не рекомендується цього дня займатися посадкою рослин. Не варто займатися волоссям, не можна стригтися.

Народні прикмети на погоду 12 вересня

  • Бур’ян високим виріс – узимку багато снігу буде.
  • Дощ пішов – до затяжної зими.
  • Багато жовтого листя на деревах – до ранньої та довгої осені.
  • Дерева без листя стоять – зима рано настане.
  • Багато жолудів на дубі – до теплої зими та родючого літа.
  • Грім гримить – до теплої осені.
  • Сонячний день – до ясної погоди.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні