Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаКвитанції про сплату комунальних послуг: скільки їх потрібно зберігати та навіщо –...

Квитанції про сплату комунальних послуг: скільки їх потрібно зберігати та навіщо – ви повинні це знати

Этот материал также доступен на русском языке
Навіть якщо ви вчасно оплачуєте комунальні платежі, не накопичуєте борги, все одно рано чи пізно можуть виникнути спірні ситуації, для вирішення яких знадобляться паперові чи електронні квитанції. Без них ви не зможете довести свою правоту.

Сьогодні розповідаємо, скільки років потрібно зберігати квитанції щодо сплати за комунальні послуги.

Раніше ми розповідали, що для частини споживачів змінилися правила передачі показань лічильників газу.

Головне підтвердження того, що ви сплатили послуги ЖКГ є квитанція. Процес оплати комуналки в Україні спрощений, тож за послуги можна платити, не виходячи з дому, та ще й одним платежем одразу за все.

Для того, щоб квитанція про оплату послуг мала юридичну силу, в ній повинні бути присутні графи, в яких вказуються показання обліку, суми до оплати, тобто дані, які можуть бути потрібними для підтвердження платежу в ситуації, якщо між сторонами виникнуть суперечки.

Чому потрібно зберігати квитанції?

Квитанції про сплату комуналки потрібно зберігати, бо:

  • у разі збою в системі зберігання даних відомості можуть бути втрачені, а потім відновлені некоректно або не повністю,
  • може бути плутанина у платежах, викликана зміною тарифів або іншими обставинами,
  • бувають помилки та несумлінність співробітників.

Скільки років потрібно зберігати квитанції про сплату комуналки?

У жодному нормативному акті не йдеться про те, скільки потрібно зберігати квитанції з позначкою чи чеком про оплату послуг ЖКГ, тому в такому разі користуються законом термін давності позовної заяви. Згідно з ним, позовна давність по суперечках подібного роду спливає через 3 роки з моменту виникнення проблемної ситуації.

Цей закон не перешкоджає прийняттю позову судом, але якщо в суді озвучити даний момент, рішення у 100% випадків буде прийнято на користь споживача послуг.

Але часто компанії намагаються йти на різні хитрощі, щоб розширити терміни позовної давності. Це відбувається вкрай рідко, лише у разі реальних форс-мажорних обставин. Тому адвокати радять не викидати квитанції протягом 5 років.

Квитанції, оплачені через інтернет, можна зберігати у електронному форматі. Але майте на увазі, що надруковані квитанції без справжніх печаток організації можуть не прийматись у судових органах як доказ. Тому надійніше попросити співробітників банку, через який здійснювався платіж, видати повноцінну квитанцію з печатками та датами.

Джерело: ТСН

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні