П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовини31 липня - Омелянів день: сьогодні можна вимести удачу з дому, що...

31 липня – Омелянів день: сьогодні можна вимести удачу з дому, що не можна робити

Этот материал также доступен на русском языке
31 липня у світі відзначають День народження Гаррі Поттера та День безпородного собаки. Православна церква вшановує пам'ять мучеників Якінта та Еміліана.

День безпородного собаки

Це неофіційна, але дуже важлива подія. У більшості випадків безпородні собаки мешкають у притулках або просто неба. Тому що люди у виборі домашнього вихованця часто зупиняються на породистих собачках. Однак треба зрозуміти, що безпородні собачки – віддані та дуже розумні.

День мучеників Якінта та Еміліана

31 липня православні християни вшановують пам’ять мучеників Якинта та Еміліана, які були жорстоко вбиті язичниками за їхню віру. У народі 31 липня називають Омелянів день.

Традиції та звичаї на 31 липня

У народі у цей день зазвичай приступали до заготівлі про запас всіляких варень і солінь. Обов’язково топили лазні, парили віники з трав та квітів, змивали втому.

31 липня завершували жнива. Серпи після цього налагоджували у формі кола на стислій смузі, запрошували священика для того, щоб той відслужив молебень та освятив інструменти. Потім серпи несли додому і зберігали до наступного року.

Прикмети на 31 липня

  • Спека на Омеляна — у грудні будуть сильні морози.
  • Шишки тільки на верхівках дерева — морози будуть не раніше січня.
  • Листя на березах починає жовтіти — до ранньої осені.

Що не можна робити 31 липня

Сьогодні не можна виходити за поріг після заходу сонця – нібито тим часом вулицями розгулює нечиста сила і шукає собі жертву. Не можна також підмітати або пилососити підлогу – разом із пилом можна вимести з дому удачу та благополуччя. 31 липня вважається невдалим днем для того, щоб брати гроші в борг або повертати раніше зайняті суми.

Хто святкує іменини 31 липня

День ангела відзначають: Опанас, Омелян, Кузьма, Леонтій, Степан, Еміль, Ян.

Що сталося 31 липня в Україні та світі?

  • 1431 — битвою на переправі під Луцьком розпочалася громадянська війна Великого князя Литовського Свидригайло та короля Польського Владислава-Ягайла
  • 1498 – експедиція X. Колумба відкриває о. Тринідад.
  • 1919 – Армія УНР та Українська Галицька армія зайняли Київ.
  • 1924 — польський уряд заборонив використовувати українську мову в державних та самоврядних установах Західної України.
  • 1994 — Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною — 6,14 м.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні