П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовини7 липня – Різдво Іоанна Предтечі: що обов'язково потрібно зробити цього дня

7 липня – Різдво Іоанна Предтечі: що обов’язково потрібно зробити цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
7 липня 2023 року – це п'ятниця. Сьогодні відзначається народне свято Івана Купала, в Україні – День працівника природно-заповідної справи. Православна церква святкує Різдво Іоанна Предтечі.

Різдво Іоанна Предтечі

Різдво чесного славного пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна – одне з великих християнських свят, яке відзначається всім православним світом 7 липня за новим стилем. Цього дня віруючі згадують, як у сім’ї іудейського священика Захарії та його дружини Єлисавети народився майбутній пророк, який передбачить пришестя Месії – Ісуса Христа, а потім хрестить його у водах річки Йордан.

На свято у пророка просять про сімейне щастя та народження дитини. Цього дня прийнято одягати одяг білого кольору – вважається, що він допомагає залучити удачу та знайти другу половинку.

День працівника природно-заповідної справи

Працівники заповідників допомагають зберегти біологічну різноманітність та ведуть активну боротьбу з екологічними катастрофами. З метою підтримки природно-заповідної справи, 18 серпня 2009 року Президентом України, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища, було встановлено професійне свято працівників природно-заповідної справи, яке відзначається щорічно 7 липня.

Івана Купала

У ніч із 6 на 7 липня відзначається народне свято Івана Купала чи Купайла — з найдавніших часів відоме як свято Сонця, зрілості літа та зеленого покосу. Звісно ж, у таке важливе свято наші предки не могли обійтися без обрядів. За народними віруваннями, цього дня обов’язково йшли у водойму, купалися там, щоб очиститися від зла, здобути сили та покращити здоров’я. А от у ніч проти 7 липня було заборонено заходити у воду, бо русалки можуть потягнути на дно. Обрядовим деревом дня вважалася верба, яку називали Мареною. Дівчата прикрашали це дерево квітами, різнокольоровими стрічками. Головним атрибутом вечора вважалося багаття, через яке стрибали, щоб позбутися всього поганого.

Що сталося в Україні та світі 7 липня?

1940 – У Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка;

1967 – У Великобританії The Beatles випустили свій хіт “All You Need Is Love”;

1987 – У Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, яких звинуватили у вибуху на станції за рік до того;

1989 – У Сімферополі почали видавати газету кримськотатарською мовою;

1990 — У Римі вперше виступили разом три визначні тенори — Лучано Паваротті, Пласідо Домінго та Хосе Каррерас. Концерт був благодійним, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем;

2005 – Серія вибухів бомб у лондонському метро та міських автобусах;

2009 – Поховали “короля поп-музики” Майкла Джексона.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні