Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінили порядок реєстрації безробітних: що потрібно знати, щоб не втратити...

В Україні змінили порядок реєстрації безробітних: що потрібно знати, щоб не втратити виплати

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні запроваджено новий Порядок реєстрації, перереєстрації, зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу. Що потрібно знати українцям?

Про основні нововведення розповідає Юридичний Порадник.

Раніше ми розповідали, як безробітним отримати допомогу у сумі 27 тисяч гривень.

Так, облік осіб, які шукають роботу, провадиться будь-яким обраним ними центром зайнятості незалежно від наявності або відсутності у таких осіб задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

Наразі подача виписки про місце проживання не потрібна.

Облік особи, яка шукає роботу, припиняється, у тому числі, з дня подання заяви про припинення обліку (у довільній паперовій формі).

Також важливо зазначити, що реєстрацію, перереєстрацію зареєстрованих безробітних, припинення реєстрації під час дії воєнного стану можна здійснити:

  • при безпосередньому відвідуванні ЦЗ;
  • в електронній формі через:
  • Портал «Дія»;
  • у разі технічної можливості в електронній формі – засобами офіційного веб-сайту Державного центру зайнятості;
  • за допомогою технічних засобів електронних комунікацій з використанням електронного підпису.

Як отримати статус безробітного на тимчасово окупованих територіях?

Під час воєнного стану у разі подання заяви про надання (відновлення) статусу безробітного та заяви про призначення (відновлення) виплати допомоги по безробіттю в електронній формі через Портал Дія або додаток Дія особою, яка після запровадження воєнного стану перебуває на територіях, на яких ведуться ( велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ (починаючи з 7 травня 2022 р.), вимоги щодо подання ним до центру зайнятості документів, що додаються до заяви за стандартною процедурою, не застосовуються.

Однак безробітний зобов’язаний подати такі документи під час першого фактичного відвідування центру зайнятості, в якому його зареєстровано, після припинення або скасування такого стану.

Взята на облік ВПО, що не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, які застосовуються за звичайної процедури.

Якщо безробітний виїжджає за кордон?

У разі виїзду за кордон безробітний зобов’язаний протягом 3-х робочих днів до дня перетину кордону повідомити кар’єрного радника (спеціалізованого кар’єрного радника) будь-якими засобами комунікації про виїзд за межі України, про що робиться відповідний запис у додатку до його персональної картки, а у разі перебування за кордоном понад 30 календарних днів – подати до центру зайнятості відповідну заяву про припинення реєстрації як безробітного.

Які зміни внесли для пенсіонерів?

Право на достроковий вихід на пенсію за віком отримали особи, які втратили роботу, а до досягнення пенсійного віку залишилося не більше півтора року.

Ця норма законодавства діє у таких випадках:

  • реєстрація особи у центрі зайнятості протягом 30 календарних днів з дати звільнення;
  • відсутність для особи протягом 7 календарних днів відповідної роботи відповідно до статті 46 Закону України “Про зайнятість населення”;
  • наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні