Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 29 травня?

Які свята відзначають в Україні 29 травня?

Этот материал также доступен на русском языке
29 травня 2023 року – понеділок. Цього дня святкують Міжнародний день миротворців ООН, Всесвітній день здорового травлення. Православні християни вшановують пам'ять преподобного Єфрема Перекомського.

Міжнародний день миротворців

Святкується ООН щорічно 29 травня із 2002 року. У 1948 році Рада безпеки ООН започаткувала першу місію з підтримки миру. З того часу було проведено 72 миротворчі операції.

За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців, 3800 із них загинули під час виконання службових обов’язків.

В Україні офіційно відзначається з 2003 року. Свято було встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців до Президента України.

Всесвітній день здорового травлення

29 травня – Всесвітній день здорового травлення, започаткований у день прийняття Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів, ВОГ у 1958 році.

Ініціюючи щорічне проведення цього Дня, гастроентерологи всього світу намагалися звернути увагу суспільства на проблеми порушення травлення у людини, зростання кількості цих проблем, а також зростання кількості людей із подібними проблемами.

Згідно зі статистикою, 50-60% населення страждає від порушення роботи та захворювань органів травної системи. У великих містах ця цифра часом збільшується до 90%. Це з різними чинниками, серед яких першочергову роль відіграють неправильне харчування, якість продуктів харчування, шкідливі звички, і навіть стресовий стан, яке відчувається багатьма людьми майже завжди.

Наслідками порушення процесу травлення для людини стають ожиріння, порушення обміну речовин, різні захворювання шлунково-кишкового тракту: печія, гастрит, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та ін.

29 травня – цей день в історії

1900 – Компанія “Отіс” зареєструвала торгову марку “Ескалатор” (пізніше ескалаторами називатимуть усі ескалатори);

1928 – Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав межу швидкості 200 км/год;

1964 – У Києві відкрили для відвідувачів найбільший у СРСР Ботанічний сад;

1990 – 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк та Європейське економічне співтовариство уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку;

2003 – Форвард “Мілана” Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол у матчі з “Ювентусом” (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь “Мілана”);

2014 – Поблизу Слов’янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу, повертаючись із району гори Карачун, було обстріляно з лісосмуги та підбито терористами з ПЗРК вертоліт Мі-8МТ (борт “16”) Нацгвардії України, на борту якого перебував генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок пригоди загинули 12 людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні