Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 15 травня – Міжнародний день сім'ї

Яке сьогодні свято: 15 травня – Міжнародний день сім’ї

Этот материал также доступен на русском языке
15 травня 2023 року – понеділок. 135-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 230 днів.

Міжнародний день сім’ї

Відзначають щороку 15 травня, проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1993 році.

Введення свята було викликане заклопотаністю світової спільноти сучасним становищем сім’ї та її значенням у процесі виховання підростаючого покоління.

На думку генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї — єдність усієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.

Міжнародний день захисту клімату

Це свято встановили у відповідь на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх та майбутніх поколінь. Вперше погіршення клімату Землі було обговорено на світовому рівні 1992 року – на саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову Конвенцію ООН щодо зміни клімату, яка визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожуватиме кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.

15 травня – цей день в історії

  • 1648 — відбулася битва під Жовтими Водами між повсталими українськими козаками під керівництвом Богдана Хмельницького та авангардом військ Речі Посполитої (по 16 травня)
  • 1848 — від цього дня, згідно із законом австрійського імператора Фердинанда І від 17 квітня 1848 року, скасовувалися селянські повинності в Галичині (селянська реформа 1848 року)
  • 1905 – заснований Лас-Вегас
  • 1940 – у США у продажу з’явилися нейлонові панчохи
  • 1948 – початок арабо-ізраїльської війни
  • 1957 — Великобританія розпочала операцію Grapple: за 8 миль (13 км) над атолом Молден здійснено вибух термоядерної бомби потужністю 300 кілотонн (у двадцять разів потужнішого за атомні бомби, які зруйнували Хіросіму та Нагасакі)
  • 1976 — авіакатастрофа Ан-24 під Черніговом, внаслідок якої загинули 52 особи — усі пасажири та члени екіпажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні