Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 22 квітня – Міжнародний день землі

Яке сьогодні свято: 22 квітня – Міжнародний день землі

Этот материал также доступен на русском языке
22 квітня 2023 року – це субота. У світі відзначають День Землі. Хоча це свято має дві дати – 20 березня та 22 квітня. Православна церква згадує святого Євпсихія.

Міжнародний день Матері-Землі

Земля — це наша матінка і годувальниця, а тому ця подія є дуже важливою для всього людства. Офіційно цю дату було запроваджено 22 квітня 2010 року з ініціативи ООН. Рішення про створення Міжнародного дня Матері-Землі прописано у Резолюзії за 2009 рік. Однак історія того, що сталося, почалася задовго до цього.

1971 року ідею створити окремий тиждень для вшанування планети Землі запропонував один із сенаторів США Гейлорд Нельсон. Тоді було проведено спеціальні заходи. Ідея сподобалася як американським підприємствам, і простим людям. З того часу в США щорічно третій тиждень квітня вважався тижнем Землі. А сам Нельсон отримав державну нагороду. 1990 року подію почали переймати і в інших країнах світу.

Головна мета свята донести людству, що Земля та її екосистеми є нашим будинком, забезпечують нам життя, а також підтвердженням зобов’язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку у Ріо-де-Жанейро у 1992 році. Тому для досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними та екологічними потребами нинішнього та майбутніх поколінь необхідно діяти в гармонії з природою та планетою Земля.

Що сталося в Україні та світі 22 квітня

1915 – У бельгійського міста Іпр німці вперше здійснили вдалу газову атаку (хлор);

1918 – Кримська група Армії УНР під командуванням Петра Болбочана, виконуючи таємний наказ уряду УНР захопити Крим, випереджаючи німецькі війська, взяла Джанкой, а 24 квітня – Сімферополь;

1921 – Міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з’являтимуться на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками;

1952 – 35 млн американців стали свідками прямого репортажу з місця випробувань ядерної бомби в штаті Невада;

1965 – Прийнято рішення про створення в Києві радіостанції “Промінь”;

1969 – У Х’юстоні вперше проведено вдалу операцію з трансплантації людського ока;

1970 – У США вперше у світі відбулося святкування Дня Землі.

2004 – у КНДР зіткнулися два потяги. Один із них перевозив бензин, а інший – вибухонебезпечні речовини. Внаслідок зіткнення загинуло до 3000 осіб, повністю знищено будівлю вокзалу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні