Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 11 квітня - Всесвітній день боротьби з хворобою...

Цей день в історії: 11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Этот материал также доступен на русском языке
11 квітня 2023 року – це вівторок. У світі відзначають Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона та Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Ініціатором заснування цього дня виступила ООН. 11 квітня 1945 р. ув’язнені концентраційного табору Бухенвальд повстали проти гітлерівців та вийшли на волю. У роки Другої світової війни на території Німеччини та окупованих країн діяло понад 14 тисяч концтаборів. За цей час через табори смерті пройшли 18 мільйонів людей, із них 5 мільйонів – громадяни колишнього Радянського Союзу.

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Відзначається щороку 11 квітня. Нервова система виконує завдання саморегуляції організму. Її важливою частиною виступає головний мозок, що складається з мільярдів клітин (нейронів). Вони можуть зазнавати руйнування та загибелі. Такий процес викликає розлади, що проявляються порушенням поведінки, мислення. До подібних недуг відноситься хвороба Паркінсона.

Щоб звернути увагу соціуму, підвищити поінформованість людей про захворювання, підтримати започаткованих міжнародне свято. На неї страждають близько 10 мільйонів людей на планеті. Здебільшого її виявляють у людей після 40, але можливі випадки розвитку захворювання і у більш ранньому віці. Більше страждають жінки.

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням ЦНС. Вперше це захворювання описав англійський лікар Джеймс Паркінсон, який жив із 1755 по 1824 рік. Хвороба призводить до інвалідності, залишаючи повну ясність свідомості. Походження хвороби досі не з’ясовано.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні