Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі на суботу, 18 березня

Магнітні бурі на суботу, 18 березня

Этот материал также доступен на русском языке
Чи очікуються цього дня геомагнітні бурі та як виміряти силу магнітної бурі?

У суботу, 18 березня, суттєвих магнітних бур не очікується.

Упродовж останніх 24 годин сонячна активність була на низькому рівні. За останню добу на Сонці сталися два спалахи класу С, максимальним з яких був спалах класу С6,47. Такі спалахи мало впливають на Землю.

Очікується, що у суботу геомагнітне поле буде спокійним. Сонячна активність, ймовірно, буде дуже низькою із ймовірністю спалахів класу С.

Сонячна активність на 18 березня:

  • Вірогідність малого геомагнітного шторму – 1%
  • Вірогідність великого геомагнітного шторму – 1%
  • Вірогідність спалаху на Сонці М-класу – 5%
  • Вірогідність спалаху на Сонці Х-класу – 1%
  • Кількість сонячних плям – 10.

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров’я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують цим типам сонячних явищ.

  Як виміряти силу магнітної бурі

Інтенсивність магнітних бур вимірюється з допомогою спеціальних індексів. Вчені користуються переважно Dst: він розраховується з урахуванням показників магнітометрів із кількох станцій, розташованих на магнітному екваторі Землі. Дані оновлюються щогодини. У спокійній обстановці Dst коливається від -20 до 20 нанотесла. Бурою вважається ситуація, коли він опускається нижче -50 нанотесла.

Найпотужніша зафіксована магнітна буря оцінюється в −1 760 нТл за Dst. Це відносно небагато. Наприклад, щоб змусити жабу левітувати, потрібно близько 16 тесла, тобто 16*10⁹, або 16 000 000 000 нанотесла.

Для звичайних людей більш зрозумілим є індекс G, який оцінює магнітні бурі з точки зору їх небезпеки. Виділяється п’ять рівнів.

  • G1 – незначні магнітні бурі. Відбуваються близько 1 700 разів за сонячний цикл. Можуть провокувати слабкі коливання електромережі, трохи впливати на роботу супутників, викликають полярні сяйва.
  • G2 – помірні. Приблизно 660 разів за цикл. Іноді призводять до перепадів напруги та пошкодження трансформаторів у північних широтах, вносять корективи у рух космічних апаратів. Через такі бурі полярні сяйва виникають далі від полюсів.
  • G3 – сильні. Близько 200 за цикл. Через такі збурення може знадобитися коригування напруги в енергосистемах. Також іноді відбуваються помилкові спрацьовування запобіжників, виникають перебої у супутниковій навігації та радіозв’язку. Полярні сяйва видно ще ближче до екватора.
  • G4 – важкі. Порядку 100 за цикл. Поширені проблеми з контролем напруги та помилкові спрацьовування захисних пристроїв. Такі бурі можуть створювати електричні струми в трубопроводах, погіршувати радіозв’язок та супутникову навігацію. Іноді спостерігаються полярні сяйва на рівні Краснодарського краю.
  • G5 – екстремально сильні. Близько 4 за цикл. Чи здатні призвести до масштабних проблем з енергомережею (деякі системи повністю відмовляють або відключаються), серйозних неполадок у роботі супутників. Можуть утворити сильні струми в трубопроводах, кілька днів позбавити радіозв’язку. Полярні сяйва можливі у субтропічних областях, наприклад у Каїрі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні