П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 17 березня

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 17 березня

Этот материал также доступен на русском языке
17 березня – 76-й день року за григоріанським календарем, п'ятниця. До кінця року лишається 289 днів. Цього дня у світі відзначаються Свято шепоту, День святого Патрика, День підводного човна. В Україні – День мобілізаційного працівника.

Всесвітній день сну

Це свято у 2023 році припадає на п’ятницю, 17 березня. У середньому кожна людина проводить уві сні третину свого життя. Під час сну у нас спостерігається мінімальний рівень мозкової активності та знижені реакції.

Доведено, що тривалі періоди «недосипу» негативно позначаються на якості життя: зникає почуття гумору, з’являється дратівливість, замкнутість, зацикленість на тих самих проблемах. Втрата лише 4-х годин сну знижує реакцію на 45%. Погіршується пам’ять, можливе загострення різноманітних захворювань.

Нормальний сон – один із дієвих способів профілактики серцево-судинних та багатьох інших захворювань, ожиріння. Фахівці стверджують, що недосипання не лише знижує працездатність, а й призводить до нервових розладів.

День мобілізаційного працівника України

Враховуючи вагомість мобілізаційних органів усіх рівнів, важливість мобілізаційної, організаційно-штатної, обліково-призовної роботи та комплектування військ особовим складом, а також планування матеріально-технічного забезпечення мобілізаційних заходів, міністр оборони України у серпні 2000 року видав наказ «Про заснування Дня мобіліза» , який спочатку відзначався 14 вересня А у 2016 році наказом міністра оборони України святкування було перенесено на 17 березня.

За роки незалежності України мобілізаційні органи української армії безпосередньо брали участь у підготовці понад 80 законів та великої кількості інших нормативно-правових актів.

День пам’яті преподобного Герасима

Преподобний Герасим Йорданський народився у місті Лікії (Каппадокія, Мала Азія). Вже в юності він вирішив залишити мирське життя і присвятити себе Богові служінню. У Йорданській пустелі преподобний Герасим влаштував обитель і написав Статут, який вирізнявся великою суворістю.

Також Герасим заснував лавру, згідно з розпорядком якої ченці жили в гуртожитку, а духовно досвідчені — в келіях. Сам Герасим досяг такого ступеня аскетизму, що протягом усієї Чотиридесятниці обходився без їжі, тільки в неділю приймаючи святе Причастя.

У всьому світі відома історія про те, як одного разу святий Герасим зустрів у пустелі пораненого лева і вилікував його. На подяку лев став служити старцеві як домашня тварина аж до його смерті. Тому святий Герасим вважається покровителем тварин і лікарем.

Що сталося в Україні та світі 17 березня?

У 1800 році цього дня на рейді Ліворно спалахнув і вибухнув британський лінійний корабель «Королева Шарлотта». З 859 людей на борту загинуло 673.

1825 року в іспанській частині острова Санто-Домінго було проголошено створення Домініканської Республіки.

У 1845 році англієць Стівен Перрі запатентував канцелярську гумку.

У 1898 році була опублікована класична неаполітанська пісня «O Sole Mio!».

У 1899 році був посланий перший радіосигнал лиха, викликаючи на допомогу комерційному судну, що сів на мілину в Пісках Гудвіна (узбережжя графства Кент, Англія).

У 1899 році американський астроном Вільям Пікерінг відкрив Фебу – супутник Сатурна.

1950 року в США було відкрито 98-й хімічний елемент – Каліфорній.

У 1959 році в ніч на 17 березня Далай-лама XIV та його прихильники втекли з Тибету до індійського міста Дхарамсала. Там було сформовано уряд Тибету у вигнанні, що існує до цього дня.

У 1960 році в Японії надійшли у продаж різнокольорові фломастери.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні