Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Цей день в історії: 21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Этот материал также доступен на русском языке
21 лютого – 52-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 313 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день рідної мови, Всесвітній день екскурсовода, День спостереження за польотом бумерангу, День однозначності.

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року, відзначається з 2000 року щорічно 21 лютого з метою сприяння мовному та культурному розмаїттю та багатомовності.

За даними ООН, у світі налічується близько 7 тисяч мов, з них понад 2,5 тисячі мов знаходяться на межі зникнення, тобто можуть найближчим часом втратити останніх носіїв. Кожні два тижні у світі зникає одна мова, несучи з собою цілу культурну та інтелектуальну спадщину.

Всесвітній день екскурсовода

Коли з’явилася професія екскурсовода, точно не можна сказати, але очевидно, що вона пов’язана з розвитком міждержавних відносин. З того часу, як люди почали активно подорожувати, відвідувати різні міста та країни, їм стало складно обійтися без допомоги професійних гідів.

Щороку 21 лютого багато міст світу — особливо ті з них, які є центрами туризму, — відзначають Всесвітній день екскурсовода. Він був започаткований Всесвітньою федерацією асоціацій екскурсоводів (гідів) — (WFTGA) — з метою підвищення поінформованості широкого загалу про важливість та значущість роботи екскурсоводів.

WFTGA була заснована в 1985 році на першій Міжнародній конвенції екскурсоводів, і в даний час її членами є понад 2 мільйони людей з більш ніж 70 країн світу. А свято відзначається з 1990 року.

Що сталося в Україні та світі 21 лютого?

У 1804 році англієць Річард Тревітік вперше публічно продемонстрував паровий віз, що саморухається, на рейках – прототип майбутнього паровоза.

У 1811 році британський хімік Гемфрі Деві повідомив науковцю про властивості відкритого їм газу – хлору.

У 1953 році була представлена структурна модель ДНК – подвійна спіраль.

1842 року американець Джон Грінау запатентував швейну машинку.

У 1858 році у Бостоні Едвін Холмс встановив першу у світі електричну систему захисту від злому.

У 1878 році в Нью-Хейвені була випущена перша у світі телефонна книга, що включала 50 імен.

У 1885 році після 36 років будівництва у столиці США урочисто було відкрито пам’ятник першому президентові країни, “батьку держави” Джорджу Вашингтону.

У 1907 році сталася одна з найбільших аварій корабля XX століття: під час шторму зазнав аварії пароплав “Берлін”, загинули 129 людей.

1947 року в США з’явилася фотокамера “Полароїд”.

У 1953 році вчені Джеймс Вотсон і Френк Крик представили структурну модель ДНК – подвійну спіраль.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні