Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаВід 7 до 11 гривень за кВт: в Україні хочуть наблизити вартість...

Від 7 до 11 гривень за кВт: в Україні хочуть наблизити вартість світла до європейських тарифів

Этот материал также доступен на русском языке
Из-за постоянных обстрелов РФ по энергетической инфраструктуре в Украине наблюдается дефицит электроэнергии, который пытаются сократить с помощью стабилизационных отключений света.

Через блекаути різко зросли ціни на генератори та інші енергоносії. У той же час тарифи на комунальні послуги також можуть дуже скоро зміниться.

Про це нещодавно говорив голова НКРЕКП Костянтин Ушаповський.

За словами експерта, в уряді вже працюють над тим, як це можна зробити. У той же час повідомлялося, що збільшення тарифу на електроенергію якщо і буде, то тільки після опалювального сезону.

Експерти вважають, що тарифи в Україні дуже занижені. У Європейському Союзі можуть платити від 7 до 11 гривень (якщо у нашій валюті) за кіловат. Однак в Україні тарифи практично втричі менші.

Але не варто скидати з рахунків рівень життя у Європі – зарплати, пенсії. Якщо українцям доведеться стільки платити за світло, то більшості просто не буде за що купити хліб.

При цьому експерти впевнені, що можна було б заощаджувати електроенергію. Проте відповідні заклики енергетиків приносять 7-20 відсотків економії, адже культура стабільної економії ресурсів у нас ще не щеплена, переконані фахівці.

У країнах Європейського Союзу люди справді економно споживають електроенергію. Там запроваджено безліч програм з енергозбереження, чого не скажеш про Україну, тому наше населення не готове до миттєвих змін.

Але таки в майбутньому програми з енергозбереження запрацюють і на рівні держави, і на рівні домогосподарств.

А поки що українці мають навчитися жити з відключеннями світла, бо це, наразі, єдина можливість заощадити енергоресурси, які дуже виснажені від російських атак.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки платитимемо за газ у лютому.

Джерело: Дзеркало тижня

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні