П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 15 січня - Всесвітній день снігу

Цей день в історії: 15 січня – Всесвітній день снігу

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 15 січня 2023 року. 15-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 350 днів.

За церковним календарем 15 січня відзначають іменини:

Василь, Кузьма, Марк, Модест, Петро, Сергій, Уляна.

Які свята відзначають 15 січня

Цього дня прийнято відзначати Всесвітній день снігу, а також День пошуку зниклої луни. До речі, 15 січня вважається Днем народження Вікіпедії.

Всесвітній день снігу

Всесвітній день снігу з’явився зовсім недавно — в 2012 році, коли з ініціативою виступила Міжнародна федерація лижного спорту. Тому у свята є і друга назва – Міжнародний день зимових видів спорту.

Цього дня, як правило, влаштовуються різноманітні спортивні заходи: змагання з лижних перегонів, хокею у валянках, масові катання на санках, ковзанах, катання на собачих упряжках та різні веселі конкурси.

Головна мета заходів – долучити дітей і дорослих до здорового способу життя через спорт.

Цікаво про сніг:

  • Вперше пильну увагу на сніг та його складові звернув американський фермер Вілсон Бентлі. Він розглядав кристали снігу через мікроскоп і намагався замалювати їх. Але навіть при негативних температурах сніжинки швидко танули. Тоді він вирішив їх фотографувати. За все своє життя Бентлі створив 5000 зображень кристалів снігу, за що отримав прізвисько «Людина-сніжинка».
  • Одна з крижаних сніжинок потрапила до «Книги рекордів Гіннесса» у 1887 року. Її розміри вражають: майже півметра в ширину і 20 сантиметрів завтовшки. Місцезнаходження гігантської сніжинки — Форт Кіу Монтана.
  • 5 січня 2016 року в Китаї розпочався 32-й фестиваль снігу. Для створення скульптур використано рекордну кількість снігу та льоду -330 тонн. Центром виставки став крижаний замок заввишки 51 метр на площі понад 2800 квадратних метрів. Цей витвір мистецтва претендує на місце в Книзі рекордів Гіннесса.

День снігу з кожним роком стає все популярнішим, зростає кількість учасників та організаторів.

Церковні свята

У православних християн 15 січня – тиждень 31-й після П’ятидесятниці, перед Богоявленням.

На цей день припадає передсвяткування Богоявлення. Крім цього, віруючі віддають данину пам’яті святого Сильвестра, папи Римського, святої праведної Іуліанії Лазаревської, Муромської, священномученика Феогена, преподобного Сильвестра Печерського, мученика Василя.

На цей день припадає також Вистава, друга здобуття мощей преподобного Серафима, Саровського чудотворця.

Цей день в історії

1759 року для відвідувачів відкрили Британський музей.

1892 року були вперше опубліковані правила баскетболу. Це зробив Джеймс Нейсміт у шкільній газеті.

У 1919 році затопило Бостон, але не водою, а патокою. Через вибух величезного бака з мелясою близько 9 млн літрів солодкої рідини вилилося на вулиці.

1943 – завершено будівництво будівлі Пентагону.

1973 – В’єтнамська війна: через прогрес на Паризьких мирних переговорах збройні сили США припинили всі бойові операції проти Північного В’єтнаму.

1993 – у США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання, 2137 серія мильної опери «Санта-Барбара».

2006 – повернулася на Землю капсула апарату «Стардаст», що містить зразки космічної речовини.

2009 – екіпаж американського аеробуса А-320 зумів врятувати від загибелі 150 пасажирів, посадивши літак з двигунами, що відмовили, на воду річки Гудзон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні